BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bóvliveszély - Egy hónapon belül fizetésképtelenné válhat az USA

Az amerikai kormánynak augusztus negyedikéig meg kell emelnie a központi költségvetésre vonatkozó adósságplafont, ellenkező esetben csődhelybe kerül Washington. A Standard & Poor’s (S&P) közölte: ebben az esetben drákói intézkedésekre számíthat az Obama-kormány.

A S&P drasztikus lépéssel közvetlenül "D", azaz bóvli kategóriába sorolhatja az Egyesült Államok az augusztus 4-én lejáró kötvényeit, ha nem módosítják a költségvetést. John Chambers, az S&P ügyvezetője azt közölte, hogy a leminősítést azonnal megvalósítanák, ha a kormány kudarcot vall. A Moody’s kevésbé radikális változást helyezett kilátásba, azt ígérve, hogy az "Aa" sávban tartja Washington. Az Egyesült Államok jelenleg a legmagasabb, "AAA" fokozattal rendelkezik.

A Nemzetközi Valutalap is gyors cselekvést követelt. "Természetesen gyorsan fel kellene emelni az adósság felső határát, hogy elkerülhető legyen egy komoly sokk a gazdaságra és a globális pénzpiacokra nézve" - hangoztatta az IMF szerdán az amerikai gazdaság helyzetéről szóló éves jelentésében. Az amerikai politika számára döntő kihívás, hogy az adósság volumenét az évtized közepéig stabilizálja, majd ezt követően fokozatosan csökkentse, anélkül, hogy megterhelje a növekedést, amely bizonyos ideig még vélhetően gyenge marad.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban már hónapok óta viaskodnak a demokraták és a republikánusok az adósság felső határának emeléséről. Az állam május közepén elérte az adósság törvényesen megengedett 14,3 billió dolláros felső határát, és ezért újabb hitelt nem vehet fel. Az amerikai kormány jelenleg csak különleges intézkedések révén tudja kiegyenlíteni a számláit. A pénzügyminisztérium azonban - a saját adatai szerint – csak augusztus 2-ig tudja finanszírozni a működést. Ha a Kongresszus nem emeli az adósság felső határát, a washingtoni kormányt fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. Szakértők ebben az esetben a recesszióba történő visszaesésre és a nemzetközi pénzpiacokra gyakorolt súlyos következményekre figyelmeztetnek.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.