BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális kamatot fizet Írország a felvett hitel után

Írország valamivel magasabb kamatot fizet az EU miniszterek által részére megszavazott 85 milliárd eurós mentőcsomag után, mint a hitelt korábban felvevő Görögország. A kamat mértéke komoly: a számítások szerint 2014-ben meghaladják az adóbevételek 20 százalékát.

A kölcsönök után fizetendő átlagos kamatláb 5,8 százalék lesz, ami valamivel magasabb az 5,2 százalékos kamatnál, amely mellett Görögország tavaly mentőcsomaghoz jutott. Előzőleg olyan hírek kaptak lábra az RTE köztévé jelentése nyomán, hogy Írországnak vélhetően 6,7 százalékos kamatot kell  majd fizetnie a sok milliárd eurós összegű mentőcsomag után. Sőt, az Irish Times című lap a tárgyalásokon részt vevőkre hivatkozva egyenesen azt írta, hogy a kamatláb 6,7 százalék alatt lesz.

Brian Cowen ír miniszterelnök szerint életfontosságú időt és lehetőséget kapnak arra, hogy Írország sikeresen megbirkózzon a pénzügyi válság kezdete óta keletkezett problémáival. Az ír kormány azt is jelezte, hogy az államadósság után fizetendő kamatok összege 2014-ben meghaladják az adóbevétel 20 százalékát. A segélycsomagról szóló megállapodás nem kötelezi az országot, hogy változtasson az alacsony, 12,5 százalékos társasági adón.

Mint ismeretes Írország számára nyolcvanöt milliárd eurós uniós mentőcsomagot hagytak jóvá vasárnap. A 85 milliárdból 10 milliárd euró szolgálja az azonnali feltőkésítés célját, 25 milliárd pedig a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítéséhez nyújt pénzügyi hátteret. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.