BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalódást keltett az ipar

A bő egy éve tartó ipari visszaesésben egyre nagyobb a szerepe a belső kereslet zuhanásának, az export éledezik. A rendelések már csak alig csökkennek, igaz, a válság előtti szinttől még messze járnak, csakúgy, mint a termelés. Az előzetesen jelzettel összhangban novemberben 7 százalékos volt az iparban a termeléscsökkenés az előző év azonos időszakához képest – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól tisztított index minimálisan változott, 9,2 százalékosra. Az előző hónaphoz képest 1,3 százalékos volt szezonálisan kiigazítva a zsugorodás.

Az ipari export novemberben 4,7 százalékos csökkenést mutatott a hónap során, míg az első tizenegy hónap átlagában 20,5 százalékos volt a zuhanás. A belföldi értékesítés viszont még novemberben is két számjegyű, 10,5 százalékos mínuszban volt, a tizenegy havi átlag pedig 14,9 százalék volt. Az év nagy részében a belföldi eladások alakultak jobban, míg az export a 2008. november-decemberi óriási esés óta már javuló tendenciát mutat, így őszre már újra utóbbi jelentette elsősorban a húzóerőt. Ez arra vezethető vissza, hogy a magyar lakosság fokozatosabban szembesült a válsággal, nem egyik hónapról a másikra, mint azok a cégek, amelyeket a hazai termelők látják el. A rendelési adatok is kettősséget tükröznek, az új exportrendelések 0,6, míg a belföldiek 2,4 százalékos zsugorodást mutatnak, ez összességében 0,9 százalékos mérséklődést jelent. Az összes rendelés viszont még így is 13,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Vélemények. Az éves visszaesés enyhült ugyan, valamelyest az export is javult, ám nagy részben ez a bázishatásnak köszönhető – mondta lapunknak Barta György, a CIB Bank elemzője. A visegrádi országokban már nem negatívak az ágazat mutatói, tehát a szakértő szerint valamivel előrébb járnak a kilábalás terén, és a várakozások is gyorsabb növekedésről szólnak Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Barta a tavaly decemberi magyar adatot várja először a pozitív tartományba, mivel egy évvel korábban éppen ekkor omlott össze a termelés. A német beszerzési index és az európai előrejelzések is enyhe fellendülést vetítenek előre, de az ösztönző csomagok kifutása mellett a készletezési roham kifutása is bizonytalanságot okoz. Az MNB kamatcsökkentése segíthetne a fellendülésen – vélekedik a szakértő.

Decemberben már valóban pozitív lehet az ipari termelés indexe – értett egyet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki viszonylag robusztus, 5 százalék körüli növekedést vár. A novemberi adatot azonban kissé mellbevágónak nevezte, mivel a termelők éppen a rendelések és az export felfutásáról számoltak be előzetesen. 2010-re 4,3 százalékra prognosztizálja a szakember az ágazat bővülését, a régióhoz képest azonban nagy hátrányt jelent szerinte a gyenge belső kereslet. A főbb ágazatok közül a számítógépek gyártása már a válság előtti szinten van, az autóexport terén viszont nem ilyen egyértelmű a kép: a német roncsprémiumprogram leállása már érződik, más országokban viszont élénk növekedés látható – fűzte hozzá Suppan. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.