BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a svájci jegybank: Marad az árfolyamküszöb!

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtöki kamatdöntő ülésén arról döntött, hogy fenntartja az 1,20-as minimális euró/frank átváltási árfolyamot. Az SNB szintet tartotta a 3 hónapos Libor célsávját is, 0-0,25 százalék között.

Az SNB változatlanul hagyta az 1,20-as euró/frank átváltási árfolyamot – derül ki a jegybank közleményéből. A központi bank tavaly szeptemberben vezette be a minimális küszöbértéket, miután az alpesi deviza paritás közelébe erősödött az euróval szemben. Az SNB szerint ennek hatására defláció és gazdasági visszaesés fenyegette az országot.

Az SNB közleménye szerint a frank további felértékelődése veszélyt jelentene az árstabilitásra nézve és a svájci gazdaságra is. A központi bank hangsúlyozza, hogy elszánt a minimális árfolyamküszöb védelme érdekében, ezért kész korlátlan mennyiségben devizát vásárolni erre a célra; vagyis frankot önteni a piacra.

A Thomas Jordan vezette központi bank azt is kiemeli, hogy készek további intézkedéseket tenni, ha szükségessé válik. A jegybank közben változatlanul hagyta az irányadó kamatszint (3 hónapos Libor) célsávját 0-0,25 százalékos szinten.

A svájci jegybank várakozása szerint az infláció alacsony marad a következő években. Mindezek alapján nem lehet arra számítani, hogy az SNB a közeljövőben kamatot emelne. A jelenlegi kamatszinttel számolva idén 0,7 százalékkal csökkennek az árak, és még jövőre is kismértékben, 0,1 százalékkal mérséklődik az árszínvonal. Az SNB elemzése szerint 2014-ben lesz pozitív előjele az inflációnak, de még akkor is csak 0,4 százalékos pénzromlást várnak. Mindezek alapján a jegybank szerint nincs inflációs kockázat Svájcban.

Az SNB szerint a növekedés lassul az idei negyedik negyedévben. 2012-ben 1 százalékkal, jövőre pedig 1-1,5 százalékkal növekedhet a GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.