BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipar: tovább esett a volumen

1,2 százalékkal csökkent szeptemberben az építőipari termelés volumene

Az építőipari termelés volumene 2009 szeptemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 1,2%-kal csökkent a 2008. szeptemberihez képest. Az év első kilenc hónapjában a termelés 2,7%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 3,7%-kal magasabb volt, mint augusztusban. Az építőipar termelői árai 2009. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3%-kal emelkedtek - tette közzé gyorsjelentésében a KSH.

A két építményfőcsoport termelése továbbra is ellentétesen alakul: az építőipari termelés 1,2%-os csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 15,7%-kal esett vissza; az egyéb építményeken végzetteké ezzel szemben – az előző hónapokhoz hasonlóan – emelkedett, 17%-kal magasabb volt, mint 2008 szeptemberében.

Az egyéb építmények termelésének növekedése továbbra is út-, vasút- és metróépítési munkáknak köszönhető. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,2%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 11,8%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 1,2%-kal
kisebb, az egyéb építményeké 6,5%-kal nagyobb volt az egy hónappal korábbinál.

Szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – 12,3%-kal csökkent a 2008. azonos időszakihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába – viszont jelentősen, 41,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A növekedés az előző évek visszaesése miatti alacsony bázis mellett néhány nagy értékű, 2009. évi állami és önkormányzati beruházással folyó munka következménye. Az építőipari termelés csaknem felét kitevő speciális szaképítés ágazat
– melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják – termelésének mérséklődése tovább folytatódott: szeptemberben 16,9%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is magasabb volt az egy évvel korábbinál: 9%-kal meghaladta azt. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 1%-kal, az egyéb építményeké 15,6%-kal nőtt. Utóbbi több, az év során kötött,
jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési munkákra vonatkozó szerződésnek köszönhető.

A 2009 szeptemberében kötött szerződések volumene 14,5%-kal elmaradt az előző évitől. Ezen belül épületek építésére 10,7%-kal, egyéb építményekre 17,2%-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek. Az egyéb építmények körében a visszaesés az egy évvel korábbi, út- és vezetéképítésekre kötött nagy értékű szerződésekkel függ össze.

Az építőipar termelői árai 2009. III. negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3%-kal emelkedtek. Ezen belül a legnagyobb növekedést az épületek építése ágazatban (2,6%) mértük; a legkevésbé a legnagyobb súlyú speciális szaképítés ágazatban nőttek az árak (2,0%); az egyéb építmények építése ágazatban pedig 2,4%-kal voltak magasabbak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,0 és 3,9% között szóródott. Az építőipar árai az előző negyedévihez képest nem változtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.