BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Mesterségesen táplált az amerikai kilábalás

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium gazdasági elemzésekkel foglalkozó irodája közép-európai idő szerint 13:30-kor tette közzé az amerikai személyes fogyasztási és jövedelmi statisztikát. Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, éles fordulat következett be a személyes fogyasztási kiadások alakulásában, ami a már korábban általunk hivatkozott kormányzati gazdaságösztönző intézkedésekre, jobban mondva azok hiányára vezethető vissza.

A személyes jövedelmek szeptemberben az augusztusi szinthez képest stagnáltak, mindeközben a személyes fogyasztói kiadások az augusztusi felpattanást követően 0,5 százalékkal estek. Mindazonáltal az adatok a vártnak megfelelően alakultak.

A világ legnagyobb autópiacán 2009. szeptemberben már csak 9,2 millió jármű fogyott évesítetten úgy, hogy júliusban 11.3, majd augusztusban 14.1 millió jármű talált gazdára évesítetten. A visszaesés közel 35 százalékos volt hó/hó szinten. Mindez alátámasztja azon állításunkat, hogyha nincs állami ösztönző, akkor a lakosság továbbra is önmérsékletet gyakorol a kiadások terén – írja az Equilor.

A lakosság fogyasztói kiadásai továbbra is rendkívül gyengén és instabilan alakulnak. A megtakarítási ráta emelkedése mögött technikai okok is rejtőznek, hiszen a háztartások jövedelme lényegében nem változott, míg kiadásaik estek az előző hónaphoz képest. A megtakarítási ráta így a 2009. augusztusi 3 százalék után 3,3 százalékra ugrott szeptemberben.

Az amerikai munkaerőpiacon messze még a stabilizáció. A munkanélküliség a prognózisok szerint csak a 2010-es első negyedévben tetőzhet, annak ellenére, hogy hivatalosan az Egyesült Államok gazdasága már a mögöttünk hagyott harmadik negyedévben kilépett a recesszióból.

 

A fentiek is csak ráerősítenek azon véleményre, hogy a 2009 nagy részére jellemző gazdasági kilábalás jelentős része mesterségesen táplált. Bár a recessziót technikai értelemben maga mögött hagyta az USA, igazi gazdasági expanzióról akkor beszélhetünk majd, amikor megáll a munkanélküliség növekedése, esetleg visszájára fordul a trend. 2010 elején várható az állástalanok számának tetőzése, így addig továbbra is nem túl stabil, nagy ingadozásokat mutató fogyasztói költekezési hajlandósággal számolhatunk.

Nem segíti a karácsonyi ünnepi szezon sem a fogyasztások felfutását, mivel egy a héten megjelent felmérés szerint az amerikai lakosság 65 százaléka tervezi azt, hogy az idei ünnepi szezonban kevesebbet költ majd ajándékokra, utazásra és szórakozásra, mint egy évvel korábban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.