BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európával együtt javultunk

Konjunktúra. A magyar beszerzésimenedzser-index (BMI) emelkedett, Csehországban és Lengyelországban enyhén mérséklődött. A mutató jól előre jelzi az ipari aktivitást, a 2008. őszi zuhanás fordulópontját két hónappal korábban mutatta a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) indikátora, csakúgy, mint a 2009 áprilisában kezdődött kilábalást. Egyedül 2007-ben adott ki „hamis riasztást” a magyar BMI, akkor egyhavi gyengélkedést követően magára talált az ipar, míg az index a csökkenést jelző 50 pont alatti tartományba is átnézett.

Ha jól jelez a mutató, nemsokára kisebb korrekció következhet az ipari termelésben, ugyanis az elmúlt két hónapban – szezonálisan kiigazítva – visszaesést jelzett. Az 50 pont feletti értéket csak júliusra tudta újra elérni (53,5-et mutatott), de így ez év márciusa óta a legmagasabb szintre jutott. A csehek mutatója eközben 57,6-ről 56,8-re, a lengyeleké 53,3-ről 52,1-re mérséklődött, az eurózónában viszont emelkedés volt (55,6-ről 56,7-re).

Régiós társaink gyengébb teljesítménye meglepte Daniel Hewittot, aki a Reutersnek azt mondta: más irányú változást vártak, így a következő hónapokban óvatosabban kezelik ezeknek a gazdaságoknak a mutatóit. Nyugat-Európában tavaly október óta növekedés mutatkozik, akkor lépte át az 50 pontot a BMI, ez év elején pedig a válság előtti szintet is túlszárnyalta. Május–júniusban a magyar konjunktúrához hasonlóan visszafogottabb adatok érkeztek. De az ittenivel ellentétben csökkenést ekkor sem jelzett a beszerzőket szondázó indikátor. Az európainál gyorsabban kilábaló amerikai feldolgozóiparról is tegnap megjelent beszerzésimenedzser-index viszont a konjunktúra kifulladását jelezte, ez évi leggyengébb havi adatát jelenti az 55,5 pont, habár még bőven a pozitív tartományban található.

Bár a 2009-es mélypont hazánkban és a nyugati gazdaságokban is hasonló szintű volt, a magyar kilábalás látványosan döcögősebben megy. Csak 2010 januárjában jelzett először egyértelmű javulást az index, a 2007-es csúcsot pedig még nem sikerült túlszárnyalni. Az európai konjunktúrával inkább a magyar exportvolumen mozog együtt, amely így valószínű, hogy a következő pár hónapban még gyorsulhat is, és akár a 20 százalékos ütemet is meghaladhatja (májusban 18,3 százalékkal emelkedett). Jövőre azonban éppen a kedvező külső konjunktúra kifulladását várják a szakértők, így fordulhat a helyzet, ismét az ipar mutathat majd nagyobb dinamikát, ha a belső kereslet is feltámadhat.

A feldolgozóipari szereplők tapasztalatait összesítő BMI részindikátorai közül kettő kivételével mind a pozitív tartományban volt. Ezek: a késztermékkészlet és a szállítás átfutási ideje, amelyek romlása a termelés felfutásának jellegzetes kísérője. A rendelésállomány és az exportmennyiség javult, s a foglalkoztatás, még ha csak árnyalatnyival is.

Ám a készletek újraépítése jelentősen javította a BMI-ket Európa szerte, akárcsak nálunk, és a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők ennek kifutására számítanak. Ez a nyugati kormányok részéről várható megszorítási hullámmal együtt a növekedés lassulását valószínűsíti. A magyar GDP-előrejelzések az év eleje óta határozottan javultak, akkor legfeljebb stagnálást vártak ez évre, most enyhe növekedés szerepel a prognózisokban. BD




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.