BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete felhők gyülekeznek az eurózóna felett

Az Ír Nemzeti Bank vezetője szerint újra kell gondolni a hiánycsökkentési terveket. Az adósság finanszírozása kulcskérdés: az EU és az eurózóna egyre több országa szenved az adósságválságtól, a PIGS országokból rosszabbnál rosszabb hírek érkeznek.

Írországnak újra kell gondolnia a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó terveket, ugyanis a gazdasági növekedés rosszabb a vártnál. A bankmentések költsége nem volt olyan magas, mint a prognózis, közölte az Ír Nemzeti Bank.

A 2010-es deficit a GDP 25 százaléka közül alakulhat, melybe benne vannak a bankmentések - egyszeri kiadásai - is. Ez jóval meghaladja Dublin 2014-es 3 százalékos deficitcélját.

Ismét kezdenek felerősödni az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak. Az EKB újra PIGS (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) kötvényeket vásárolt. Az ír és a német kötvények közötti hozamkülönbség rekordmagas szintre emelkedett pénteken az euró bevezetése óta.

Patrick Honohan, az Ír Nemzeti Bank elnöke szerint 2014-re közel lehetnek a deficitcélhoz, ha a gazdaság az eredetileg tervezett pályán halad, de reálgazdasági folyamatok messze elmaradnak a kívánt szinttől és a hiány finanszírozása is költséges.

Számos költségvetési tétel átgondolása szükséges az elkövetkezendő években az adósságpálya tartása érdekében – olvasható ki Honohan nyilatkozatából.

A PIGS országok

Az országok adósságának finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak felerősödése rontja mind az eurózóna, mind az EU megítélését. A hagyományosan „disznónak” tekintett országokra különös figyelmet fordítanak a befektetők; nevüket onnan kapták, hogy nem képesek fegyelmezett fiskális politikát folytatni.

Felröppent a hír, hogy Görögország után Írország is a Nemzetközi Valutaalap mentőcsomagjára szorulhat. Az IMF cáfolta ezt, s kommentárjában kifejtette, az íreknek nem lesz szükségük segítségre.

A görögök nagy áldozatokat hoztak, hogy elkerüljék az államcsődöt, de egyes vélekedések szerint még így is hatalmasak a kockázatok. A görög kötvényhozamok magas szintje arra utal, hogy a piac tart még mindig tart a csődtől.

Görög GDP

A görög gazdaság a második negyedévben nagyobb zuhanáson ment keresztül, mint várták. A gazdasági lassulás 1,8 százalékos volt a megelőző három hónaphoz képest. A visszaesés mértéke nagyobb mint az előzetes 1,5 százalékos becslés – közölte az ország statisztikai hivatala.

Éves alapon számítva Görögország gazdasága 3,7 százalékkal zuhant a második negyedévben, ami szintén nagyobb, mint az előzetes 3,5 százalékos várakozás.

A Standard&Poor’s azt mondta, az ír bankmentés elérheti a 35 milliárd dollárt, ám jelenleg 23 milliárdnál tart a pénzpumpálás.

Bízom abban, hogy Írországban teljes körűen átalakítja, javítja pénzügyi rendszerét és szerkezeti reformokat hajt végre a bankrendszerben – mondta Olli Rehn, gazdasági és monetáris politikáért felelős EU biztos.

Mohamed El-Erian azt írta, hogy a PIGS országos kockázata közel van a veszélyes szinthez. A kockázati felár folyamatosan növekszik – tette hozzá a Pimco vezére.

„Azt gondoljuk, mérhető kockázata van annak, hogy Írország és Portugália az IMF-re szoruljon, de valószínűleg csak a következő évben” – mondta Erik Nielsen a Goldman vezető közgazdásza.

Éves alapon számítva Görögország gazdasága 3,7 százalékkal zuhant a második negyedévben, ami szintén nagyobb, mint az előzetes 3,5 százalékos várakozás.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.