BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás hírek Németországból

Váratlanul csökkent októberben a német kivitel, szakértői vélemények szerint az európai adósválság és a világgazdaság lassuló fellendülése fékezi a keresletet. Az ipari termelés a várakozások majd háromszorosával bővült októberben.

Szezonális hatásokkal megtisztított munkanaphatással korrigált adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent a német kivitel októberben az előző hónaphoz képes. Szeptemberben még 3 százalékkal nőtt az export mértéke. A várakozás az elemzői konszenzus szerint stagnálást jelzett előre, az import 0,3 százalékkal nőtt októberben.

A megszorító intézkedések az egész euróövezetben fokozatosan visszafogják a keresletet a német termékek iránt. Ez fokozottan megjelenik a német exportban, mivel az unió legnagyobb gazdaságának legfőbb piacai az eurózónában található. A gazdasági minisztérium beszámolója szerint a devizaunióban lassult az ipari megrendelések növekedése, azonban a munkanélküliség 18 éves mélyponton van, ami stabil alapokra helyezi a gazdaságot.

Az export ugyan számottevően visszaesett, azonban a belföldi kereslet pótolja azt – mondta el Costa Brunner, közgazdász. A foglalkoztatás fellendülése és a magánkereslet emelkedése arra utal, hogy a rendelkezésre álló jövedelem is nő, tette hozzá a szakértő.

Éves alapon 19,8 százalékkal emelkedett a kivitel októberben. Az euróövezeten belüli értékesítés mértéke 12,7 százalékkal emelkedett, az Európai Unión kívüli export mértéke 28,4 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi többlet 14,2 milliárd euróra csökkent októberben a szeptemberi 16,8 milliárd euróról.

Ipari termelés október

A német export tovább lassulhat a görög, ír, portugál és spanyol adósságválság hatására. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a globális növekedés is lassul, az idei évre várhatóan 4,8 százalékkal bővülő világgazdaság jövőre az előrejelzés szerint 4,2 százalékkal növekedhet.

 A vártnál majd háromszor nagyobb ütemben, 2,9 százalékkal emelkedett a német ipari termelés októberben. Az előző hónapban a felülvizsgált 1 százalékos csökkenést követően az elemzők 1 százalékos emelkedést vártak októberre.

A gazdasági minisztérium közleménye szerint így május óta a leggyorsabb ütemben bővült az ipari termelés Európa legnagyobb gazdaságában. Éves alapon 11,7 százalékkal bővült a kibocsátás ami jelentős bővülés a felülvizsgált szeptemberi 7,7 százalékos éves adatot követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.