BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellélegezhet Madrid: megtette hatását a Draghi-varázslat

A korábbinál olcsóbban volt képes pénzhez jutni a spanyol állam a mai állampapír-aukción, amely a legnagyobb kibocsátás volt idén március óta. A csökkenő hozamok azt jelzik, hogy a szeptemberi EKB-bejelentésnek sikerült lenyugtatnia a piacokat.

A spanyol kincstárnak a tízéves lejáratú államkötvényeket 5,67 százalékos hozamon sikerült értékesíteni, ami jelentős csökkenés a legutóbbi, augusztus eleji aukción elért 6,65 százalékhoz képest. Szintén jó hír, hogy az állampapírok iránt nőtt a kereslet: most 2,8 százalékos túljegyzést regisztráltak a korábbi 2,4 százalékhoz képest.

Madrid összesen 4,8 milliárd eurót kasszírozott a mai aukción három és tízéves lejáratú államkötvények eladásából, ami felülmúlja az előzetesen kitűzött 4,5 milliárd eurós célt.

Elemzők szerint a mostani aukció eredménye azt jelzi, hogy tovább enyhül a feszültség a pénzpiacokon az Európai Központi Bank (EKB) szeptember eleji bejelentésének köszönhetően. Az EKB akkor hivatalosan is jelezte, hogy - szükség esetén és bizonyos feltételek mellett - kész beavatkozni egyes tagállamok kötvénypiacain a hozamok letörése és így az államháztartások refinanszírozási költségeinek mérséklése érdekében.

Az olasz és spanyol kötvénypiacokon egyébként már azt követően csökkenésnek indultak a hozamok, hogy július végén Mario Draghi, az EKB elnöke utalt a beavatkozás lehetőségére.

A mostani jó eredmény egyúttal azt is jelenti, hogy enyhült a nyomás a spanyol kormányon. Így egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy Madrid bankjai után országának is szigorú megkötésekkel járó mentőövet kér az euróövezettől – egyébként ez lenne a feltétele az EKB-intervenció elindításának is.

Sőt, a spanyol kormány már azt fontolgatja, hogy az Európai Uniótól kapott, legfeljebb 100 milliárd eurós bankmentő csomag egy részét kormányzati célokra használja fel – írta az El País. A spanyol bankok pótlólagos tőkeszükséglete ugyanis csupán 60 milliárd euró, ráadásul ennek egy részét a bankok saját maguk elő tudják teremteni. Így a 100 milliárd eurós hitelkeretből mintegy 55 milliárd-60 milliárd euró a kormány rendelkezésére áll majd, állítja a spanyol lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.