BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpumpálta a hitelprogramját az MNB

Az MNB a program meghirdetését követően intenzív tárgyalások kezdett, mondta el Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Így az eredeti 250-250 milliárdos forráson felül igényeltek hitelt a pénzintézetek. A felmérések és a hiteligények benyújtása után az első pillérben a pénzintézetek 750, a második pillér esetében 500 milliárdot meghaladó igényt nyújtottak be.

Az MNB összesen 50 százalékkal megemelte a növekedési hitelprogram első két elemét. Az emelés 70 százaléka az első pillért érinti, így az 425 milliárdra emelkedett, a második pillér pedig 325 milliárdos lett.

Ez hitelezési fordulatot hozhat a kkv-szektorban, mondta Matolcsy.

Azt vártuk korábban, hogy a pénzintézetek kétharmada vesz részt, de a 40 partnerből 36 részt vesz, vagyis 90 százalékos az arány – jelentette ki Matolcsy. A vállalkozások részéről magas igény érkezett – tette hozzá.

A keret megemelése azért fontos, mert ezzel potenciálisan többszázezer mikro-, kis-, és közepes vállalatot érhetünk el, emelte ki az elnök.

A Monetáris Tanács a tegnapi döntésnél figyelembe vette a kamatcsökkentések hatását is, hangsúlyozta Matolcsy. A tavaly augusztusban elindult kamatvágási ciklus óta beárazták a pénzintézetek az alapkamat csökkenését. Az induló, 10 százalékos kamatszint (beruházási, forgóeszköz hitelek tekintetében) 7,5-8 százalék között van most.

Fokozatosan haladó kamatvágási ciklus mellett most egy egyszeri lépést hirdetünk meg, zárta szavait.

Balog Ádám, az MNB alelnöke elmondta: szerdán aláírják a szerződéseket, és a bankok megkapják az értesítést, hogy mekkora összeggel tudnak gazdálkodni a következő három hónapban.

A program az MNB szerint várhatóan 0,2-0,5 százalékkal növeli a GDP-t 2014 végéig, de legoptimálisabb esetben - ha minden hitelt beruházásra fordítanának - akár 1-1,8 százalékkal is bővülhet a gazdaság.

A kéthetes betét átalakításának kérdése nem része a programnak – jelentette ki Balog Ádám. Kiemelte: elemezzük a lehetőséget, hogy a kötvényt betétté alakítsuk, és a munka folyamatban van.

Matolcsy elmondta, a Monetáris Tanács hetente értékeli a makrogazdasági folyamatokat, különösen az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás helyzetét. „Javuló folyamatokat látunk. Igazuk lehet azoknak, akik további mozgásteret látnak egy olyan kamatvágási pályában, ami kiszámítható, és kis lépésekben viszi magyar alapkamatot ahhoz a semleges kamatlábhoz, amit a pénzpiac elismer” – vetítette előre Matolcsy.

A teljes kamtmarzs továbbra is 2,5 százalék, amiben a garanciadíj is benne van, válaszolta egy kérdésre Matolcsy. Hozzátette: nem csodálkoznék, ha lenne olyan bank, amelyik 2 százalékon adna hitelt a jó ügyfeleknek, hiszen nagy verseny alakult ki a bankok között is.

Kártyaleosztással történt az aukció – válaszolta egy kérdésre Nagy Márton. Akiknek az igénye nem került kielégítésre, az azért volt, mert túl nagy volt az igényük – ismerte el Nagy Márton. Négy bank nem részesült a programból.

A jelentős hiteligény alapján nagyobb az esélye annak, hogy folytatódik a program, mint korábban, ismerte el Matolcsy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.