BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch: a forint az új EU/IMF-megállapodás hiányában sebezhető

Az euróövezet elhúzódó recessziója és a felzárkózó piaci befektetési eszközökkel kapcsolatos kockázatvállalási készség gyengülése visszafogta Kelet-Európa gazdaságainak növekedési lendületét - vélekedtek szerdán Londonban ismertetett térségi helyzetértékelésükben a Fitch Ratings szakelemzői.

Kiemelték, hogy a kockázatvállalási készség jelenlegi eróziójának közvetlen előzménye az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának leépítési terveiről elhangzott nyilatkozatok sora.

A Fitch a közép- és kelet-európai növekedési környezet romlását ugyanakkor az euróövezet gyenge teljesítményével hozza összefüggésbe. A ház saját előrejelzése szerint az euróövezeti gazdaság teljesítménye az idei egész évben átlagosan 0,6 százalékkal visszaesik, ennek nyomán az európai felzárkózó térség növekedése az idén is - immár a második egymást követő évben - várhatóan lassulni fog. 

A Fitch szerdai prognózisa szerint az országcsoport 2013-ban átlagosan 2,3 százalékos növekedést produkál a tavalyi 2,5 százalékos GDP-plusz után, de az idei térségi átlagon belül a hitelminősítő egész évi recessziót vár Szlovéniában és Horvátországban.

Az elemzés szerint az euróövezeti visszaesés közepette az európai felzárkózó gazdaságok hazai gazdaságpolitikai mozgástere is korlátozott. Lengyelország és Csehország esetében még mindig folyik az EU túlzottdeficit-eljárása, Magyarország, Bulgária és Románia pedig nyilván mindent megtesz, hogy a velük szemben most megszűnt eljárás ne kezdődjék újra.

A cég szerint a tavalyi év második fele óta e piacokra bezúdult nettó tőkebeáramlás - amely jórészt portfolió-befektetés volt, és nem tükrözte teljesen a gazdasági alapmutatókat - egyes esetekben "elbizakodottságot szült". Ennek jele volt, hogy Magyarország és Ukrajna visszalépett az új IMF-program lekötésétől, abban a meggyőződésben, hogy a jelentős idei és jövő évi törlesztési kötelezettségeket a piacról tudják finanszírozni.

A piaci hangulat mostani változásának egyik első áldozata Ukrajna, amely egyre nehezebb külső finanszírozási pozícióba kerül.

Magyarország figyelemreméltó képességet mutatott tavaly arra, hogy hazai piaci forrásokkal váltsa fel a külső finanszírozást, ám költségvetési finanszírozási igénye változatlanul nagy, és a forint az új EU/IMF-megállapodás hiányában sebezhető a piaci hangulat ingadozásaitól - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Lengyelország és Csehország sokkal biztosabb lábakon áll: a költségvetési finanszírozási igények fedezettsége mindkét országban bőséges, Lengyelországban pedig ehhez járul az IMF rugalmas hitelkerete nyújtotta "pótlólagos kényelem".

A hitelminősítő a felzárkózó európai térség "sikersztorijaként" említi a balti köztársaságokat, amelyek a régió legmagasabb növekedési ütemeit produkálják.

Mindent egybevetve, a felzárkózó európai gazdaságok többsége vérhatóan ellenállóképesnek bizonyul a kiújult globális piaci felfordulással szemben, ám a régió még mindig viseli a 2008-2009-es globális pénzügyi válság ütötte sebeket, amelyek korlátozzák az egyes kormányok gazdaságpolitikai reakcióképességét és így lassítják a gazdasági kilábalást - áll a Fitch elemzésében.

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics az európai felzárkózó térség növekedési kilátásairól szintén szerdán összeállított átfogó helyzetértékelésében ugyanakkor kiemelte: a közép- és kelet-európai gazdaságok növekedésének lassulási folyamata az elmúlt hónapokban túljutott mélypontján, és az országcsoport 2005-re már nem a globális felzárkózó régió sereghajtója lesz növekedési szempontból.

A ház szerint Közép- és Kelet-Európa teljesített a legrosszabbul a globális felzárkózó térségen belül a 2008-2009-es pénzügyi válság óta: nem csupán a visszaesés volt mélyebb, de a kilábalás is lassabb, mint máshol.

A Capital Economics elemzői a felzárkózó európai gazdaságokban az idén átlagosan 1,5 százalékos, jövőre 2,8 százalékos növekedést várnak, elismerve, hogy ez az előrejelzési konszenzus sávjának alsó határa.

A ház az általa vizsgált térségen belül Magyarországon, Csehországban, Horvátországban és Ukrajnában az idén egész évi recessziót jósol. A magyar gazdaság esetében 0,5 százalékos idei GDP-visszaesés szerepel az előrejelzésben, jövőre ugyanakkor 1,0, 2015-ben 2,0 százalékos magyar növekedést valószínűsít a Capital Economics. 

Az idei magyar recessziós előrejelzéssel a cég mélyen a londoni konszenzus alatt jár; a citybeli többségi elemzői vélemény az, hogy Magyarországon az idén növekedés várható.

A helyzet azonban a Capital Economics szerint is javul, és a cég azzal számol, hogy 2015 "kellemes meglepetést" hoz növekedési szempontból a térségnek. Arra az évre ház 3,3 százalékos átlagnövekedést vár ebben az országcsoportban.

A Capital Economics elemzői úgy fogalmaznak, hogy a régió növekedési kilátásai "meglehetősen fényesek". Ennek elsődleges oka a ház szerint az, hogy a térségi jövedelmi szintek még mindig alacsonyak: a régióban az egy főre jutó GDP-érték a németországinak a 25-35 százaléka. Ez azt jelenti, hogy bőséges a mozgástér az úgynevezett "utolérő" jellegű növekedésre. 

Mindemellett a külföldi befektetések lehetővé tették, hogy a térség gazdaságai feldolgozóipari csomópontokká alakuljanak, ami azért kritikus jelentőségű, mivel a feldolgozószektor a termelékenység növelésének kulcsfontosságú forrása.

Mindezek alapján a Capital Economics azt várja, hogy Közép- és Kelet-Európa gazdaságainak zöme a következő évtizedben 3-4 százalékos éves növekedésekre lesz képes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.