BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a háború: Merkel ellenzi az EKB mentőtervét

Mario Draghi korlátlan, sterilizált kötvényvásárlást ígér az európai jegybank részéről az eurozóna válságának enyhítésére - írja a Bloomberg.

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi kötvényvásárlási terve az állami adósságok korlátlan vételét tartalmazza úgynevezett sterilizált formában - mondta két központi banki tisztviselő a Bloomberg hírügynökségnek.

A program elindítás ugyanakkor nem lesz egyszerű, hiszen a Bloomberg friss híre szerint Angela Merkel ellenzi a korlát nélküli kötvényvásárlási programot.

Mindezzel nem kerülne „új pénz” a rendszerbe, vagyis a pénzkínálatra semleges hatása lenne a programnak. Az EKB ugyanannyi pénzt szívna ki a rendszerből, mint amennyit a kötvényvásárlásra fordít.

Az EKB valószínűleg az inflációs aggodalmak miatt is dönthet a sterilizált intervenció mellett. A Bloomberg forrásai szerint a politikai döntéshozók elfogadhatják a javaslatot, és a német jegybank, a Bundesbank lehet az egyetlen, aki kifogást emel.

Mindezek alapján várhatóan az EKB nem nyomtat pénzt, így kérdéses, hogyan tudja sterilizálni a „korlátlan” kötvényvásárlást, hiszen már a tavalyi állampapír-vásárlási programjainál is mutatkoztak nehézségek.

Az akció valószínűleg a Monetary Outright Transactions (kb.: monetáris direkt jegybanki tranzakció) nevet viselheti majd.

A Bloomberg forrásai szerint az EKB nyilvánosan nem határoz meg hozamkülönbözeti szintet, amit megcélozna. A jegybank nem vásárolja tovább azoknak az országoknak a kötvényeit, amelyek nem tartják be azokat a feltételeket, amelyeben az európai mentőalappal állapodnak meg. Egy másik javaslat szerint az EKB eladja a megvásárolt kötvényeket, ha az ország nem teljesíti a feltételeket.

Az EKB a források szerint mégsem számol azzal, hogy nagy összegeket kellene költenie kötvényvásárlásra. A jelzések alapján ugyanakkor az EKB-nál lévő kötvények nem lennének „szenior” adósságok, vagyis egy esetleges csődesemény esetén nem a jegybank nem élvezne szenioritást (elsődlegességet) a visszafizetés kapcsán.

Az euró erősödött a hírre: 1,26-os szinten áll a dollárral szemben, ami 0,3 százalékos javulásnak felel meg.

Mario Draghi , az EKB vezére az Európai Parlament zárt ülésén hétfőn este azt mondta, nem tiltott kormányzati finanszírozás, ha a jegybank 2-3 éves lejáratú állampapírokat vesz. Hozzátette, ez nem ütközik az uniós jogba sem. A bizottsági ülésről képviselők szivárogtatták ki az elhangzottakat.

"A másodpiaci, 2-3 éves lejáratú kötvények vásárlásával nincs gond. Ezzel az EKB nem menne szembe az uniós szerződéssel" - sorolta a jegybankelnök érvelését Jean-Paul Gauzes francia, néppárti EP-képviselő.

Mario Draghi a holnapi kamatdöntő ülés után mondhatja el a kötvényvásárlási program részleteit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.