BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a hanyatlás

Nem várható a munkaerő-piaci helyzet javulása az elkövetkező hónapokban. Legalábbis ezt mutatja a Manpower Magyarország által – immár harmadik alkalommal – elkészített és tegnap bemutatott negyedéves munkaerő-piaci előrejelzés.

A felmérésben 770 munkaadót kérdeztek meg. A Manpower munkaerő-piaci mutatója –7 százalékos lett, ez az előző negyedévhez képest 3 százalékpontos romlást jelent a munkaerő-felvételi hajlandóság tekintetében. Ez pedig azt jelzi, hogy a munkakeresők helyzete romlani fog, mivel több munkaadó tervez létszámcsökkentést, mint ahány munkaerő-felvételt fontolgat.

Ugyan több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ám a megkérdezettek 64 százaléka nem lát okot arra, hogy az új évet elbocsátásokkal kezdje. Ez és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerő-piaci fellendülés – fogalmazott Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője. Hozzátette: a megkérdezettek 12 százaléka növelné a létszámot a jövő év első negyedében, 19 százalék ugyanakkor csökkenést vár.

A felmérésből kiderült az is, a munkaadóknak Magyarország mind a hét régiójában negatívak a várakozásaik a következő negyedévre. Ezalól még Budapest sem kivétel: itt a mutató –1 százalékra esett vissza. Az észak-magyarországi munkakeresők helyzete a legnehezebb, itt a mutató –15 százalék lett. Bár a Közép-Dunántúlon a felmérés –3 százalékos eredményt hozott, itt történt a legnagyobb pozitív előjelű változás, hiszen az előző negyedévhez képest az emelkedés 14 százalékpontos.
Iparági bontásban Magyarországon a gyáripar területén a legbizakodóbbak a válaszadók. Ez a mutató az előző negyedévi 0 százalékról 5 százalékra javult.

A mezőgazdaság és a vendéglátóipar a két legkevésbé optimista ágazat. Ugyanakkor Kiss Judit szerint az eredményeket mindkét szektorban magyarázhatják szezonális hatások is. Érdekes lesz összehasonlítani a mostani eredményeket a következő negyedév mutatóival, amikorra mindkét szektorban növekedést várunk – tette hozzá a szakember. NVZs

Kitekintő

A Manpower globális felmérésében 35 országból 25-ben pozitív előjelű a 2010 első negyedévére vonatkozó munkaerő-piaci mutató.

A legnagyobb bővülés Indiában, Brazíliában, Szingapúrban, Tajvanon, Costa Ricában, Ausztráliában, Peruban és Hongkongban várható.

Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6 százalék), őket a németek követték +5 százalékos várakozással.

A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol és a román munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerő-piaci kilátásokat tekintve.


A legnagyobb bővülés Indiában, Brazíliában, Szingapúrban, Tajvanon, Costa Ricában, Ausztráliában, Peruban és Hongkongban várható.

Európában a norvég és svéd munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+6 százalék), őket a németek követték +5 százalékos várakozással.

A legkevésbé optimista kilátásokról az ír, a spanyol és a román munkaadók számoltak be. Ezzel nem csupán Európában, de az egész világon ezek az országok számítanak a legkevésbé optimistának a munkaerő-piaci kilátásokat tekintve. Magyar gondok: sok az inaktív Magyarországon az inaktívak magas aránya a foglalkoztatással kapcsolatos legnagyobb gond – mondta Herczog László. A szociális és munkaügyi miniszter a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén – a munkaképes korcsoportot három kategóriába sorolva – elmondta: a piacképes tudással rendelkezők esetében az állam feladata a tudás karbantartásához szükség felnőttképzés biztosítása.

A költségvetési szektorhoz tartozók tudását a társadalom elismeri, az inaktívak pedig tartalékot jelentenek a foglalkoztatás bővítéséhez. Hozzátette: sokan azért szorulnak ki a munkaerőpiacról, mert munkaképes tudásuk csekély, és ennek megváltoztatása állami beavatkozást is igényel. MTI-Eco -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.