BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GDP: Sokkal pesszimistább az MNB - Széll Kálmán a hibás?

A Magyar Nemzeti Bank friss prognózisa rámutat: alacsonyabb növekedést vár a jegybank, mint tavaly novemberben. Akkor 2012 végére 4, most 3 százalék körüli bővülést várnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikálta a várható GDP növekedéssel kapcsolatos legyezőábráját. Míg a novemberi inflációs jelentésében a jegybank úgy látta, hogy a GDP az alappályája szerint 2011 végére 4 százalékra gyorsul, az új információk ismeretében megváltoztatták várakozásukat.

A Széll Kálmán-terv negatív hatásaira felhívja a figyelmet az MNB kamatdöntést követő közleményében: „2012-ben a tervezett fiskális kiigazítás jelentősen csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet”. Az emelkedő nyersanyagárak is vélhetően lefelé korrigálhatták a növekedési várakozásokat.

Az új legyezőábra azt mutatja, hogy 2011 végére érhetjük el a 4 százalékos növekedést, ám itt trendtörés következik be és 2012 végére 3 százalékra lassul a bővülési ütem.

A korábbi (tavaly novemberi) ábrán még azt láthattuk, hogy a várakozás szerint 4 százalékon marad a növekedés.

A Magyar Nemzeti Banknál kérdésünkre elmondták: lehetséges az összehasonlítás, és a "reakciófüggvényből" az jött ki, hogy 3 százalékra lassul az infláció az időhorizont, 2012 végére. Hozzátették: a kamatszint fenntartása jó ideig szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.