BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország "az utolsó pillanatban" kap mentőövet

Athén várhatóan májusban kérheti le az EU-IMF hitel első részletét. A számítások szerint gyakorlatilag az utolsó pillanatban érkezik a forrás az országba.

Görögország a megállapodás szerint mintegy 40 milliárd eurós hitelcsomagot kap, ennek lekérése folyamatban van, kérdés azonban, hogy ténylegesen mikor juthat pénzhez a hatalmas államadóssággal küzdő ország. Május 19-én ugyanis lejár egy 8,5 milliárd eurós görög kötvénycsomag határideje, addig feltétlenül meg kell érkeznie a mentőövnek – tudósít a Reuters.

"Szoros meccset játszanak. A kötvények határideje előtt pár nappal meg kell érkeznie a pénznek" – mondta a Barclay’s Capital elemzője. Christian Keller mindamellett úgy látja, hogy a helyzet megoldható, ha a hivatalos procedúra a következő héten elindul.

A folyamatot nem csak az uniós döntéshozás lassítja, hanem a május 9-én Észak-Rajna-Vesztfáliában tartandó választás is. Mivel a tartomány erősen ellenzi a görögök megsegítését, elképzelhető, hogy Angela Merkel csak a voksolás után adja áldását a mentőcsomagra. A mechanizmus elindításához mind a tizenhat eurózónához tartozó tagállam, valamint az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.