BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grexit - egy jó és egy rossz forgatókönyv Magyarországnak

A befektetők körében az egyik legsúlyosabb aggodalom az elmúlt hetekben, hogy Görögország kilép az euróövezetből. Véleményünk szerint 50-75 százalékos esélye van annak, hogy bekövetkezik a „Grexit” a következő 12-18 hónapban – írják a Citigroup közgazdásza abban az elemzésükben, melyben leírják, hogy milyen következményekkel járhat Közép-Kelet Európára a görögök kilépése.

A közép-európai térségből csak Bulgária és Románia van jelentős kereskedelmi kapcsolatban Görögországgal, illetve az euróövezeti perifériával, míg Csehország, Magyarország és Lengyelország viszonylag gyenge kapcsolatokkal rendelkezik a válság által sújtott régióval. Ezért ezek az országok valamelyest védettebbek az euróövezeti recessziónak, amely várakozásunk szerint az idei második negyedévben mélyülni fog – hangsúlyozzák a Citi közgazdászai. Mégis azt gondolják, hogy a fertőzés a bankszektoron és a tőkebeáramlás megfordulásán keresztül érvényesülhet.

Románia és Bulgária a görög bankok jelenléte miatt a leginkább kitett az ország csődjének és a banki hitelezés leépülésének. Ugyanakkor görög banki jelenlét nélkül is több közép-európai gazdaság potenciális fertőzéssel nézhet szembe. Magyarországon már most is látható jelei vannak a tőkeáttétel csökkenésének és a magánszektorbeli hitelezés elhúzódó visszaesésének – írják a Citi elemzői. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, a gyenge növekedési kilátások, a nem teljesítő hitelek (NPL) rátájának növekedés és a különböző terheket is negatívumként említik. A magyar bankszektor sebezhetőnek tűnik – jegyzik meg.

A „Grexit” a kockázatkerülés jelentős emelkedéséhez vezetne, és nagyarányú tőkekivonás következne be a közép-európai régióból. A Citi elemzői szerint Magyarország meg fog állapodni az IMF-fel a piaci nyomás növekedése miatt. A tőkekiáramlás lendületet adhat a tárgyalásoknak – vélekednek. Hagyományosan a forint és a lengyel zloty reagál leginkább a kockázatkerülésre. Bár a folyó fizetési mérleg többlete Magyarországon stabilizáló tényező, az IMF-hitel nélkül nem valószínű, hogy a forint elkerülheti a volatilitás növekedését.

Magyarország fiskális pozícióját tekintve nem tartozik a „legrosszabb” országok közé, de a „legjobbak” közt sem szerepel. A Citi grafikonjai szerint kedvező, hogy alacsony a költségvetési hiányunk, ugyanakkor a magas államadósság negatívan hat a pozícióra.

Az elemzők felvázoltak két pályát a magyar államadósság további alakulásra is. A kedvező (optimista) pályán 285 forintos euróval számolnak és 6,5 százalékos adósságmegújítási költséggel, amellyel lassan csökkenő pályára kerülhet az adósság. Ugyanakkor a kedvezőtlen (pesszimista) forgatókönyv szerint, 300 forintos euróval és 8,5 százalékos költséggel az adósság felvételére 90 százalék közelébe kerülhet az államadósság a GDP-hez képest 2020-ra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.