BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge GDP-adatok az eurózónában

Gyengén indult a 2010-es év az eurózónában a GDP növekedését tekintve is. A közzétett első negyedéves adatok minimális - 0,1-0,2 százalékos bővülésről tanuskodnak.

Franciaország, az övezet második legnagyobb gazdasága mindössze 0,1 százalékos növekedést ért el negyedéves összehasonlításban. Ezzel alulmúlta a várakozásokat.  

Ugyanakkor az eurózóna vezető gazdasága, Németország 0,2 százalékos bővülést mért el az előző negyedévhez képest, holott az elemzők előzetesen stagnálásra számítottak. A tényadat itt így már a negyedik egymást követő negyedévben mutat növekedést. Igaz, a tavalyi utolsó negyedév adatát egyidejűleg  0,6 százalékról 0,5 százalékra csökkentették.

A súlyos válsággal küzdő Spanyolországban 0,1 százalékos volt az első negyedévi GDP-növekedés. Olaszországban 0,2 százalékos volt a bővülés az előzetes adatok szerint.

Az eurózónában tavaly több mint 4 százalékkal csökkent a GDP.  Erre az évre 0,9, jövőre pedig 1,5 százalékos bővüléssel számol az Európai Bizottság.

Idén a megszorító intézkedések, miközben konszolidálhatják a közkiadásokat, várhatóan rányomják bélyegüket az olyan jelentős exportőrökre, mint Németország - figyelmeztet Jörg Zeuner, a VP Bank közgazdásza.

  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.