BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába kerül recesszióba Magyarország, nem léphet az MNB

A forint szárnyalása nem elég ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatot csökkentsen jövő keddi ülésén – írja a Reuters.

Az elemzők kivétel nélkül úgy gondolják, hogy 7 százalékon maradhat az irányadó kamatszint kedden. Az előrejelzés szerint év végére 50 bázisponttal, 2013 végére pedig 100 bázisponttal, 6 százalékra mérséklődhet a ráta.

A bank annak ellenére tartja a 7 százalékos kamatot, ami az Európai Unióban a legmagasabb, hogy a gazdaság újra recesszióba csúszik. A közgazdászok várakozásai szerint a gazdaság 0,8 százalékkal zsugorodhat idén, ami 0,3 százalékpontos romlást jelent a megelőző, májusi felméréshez képest.

A magyar kormány ugyanakkor továbbra is tartja a 0,1 százalékos növekedési előrejelzését annak ellenére, hogy a gazdasági kilátások jelentős romláson mentek keresztül az utóbbi hónapokban.

A Reuters felmérése szerint a gazdaság jövőre már növekedhet. Az elemzők mediánvéleménye alapján 1 százalékkal bővülhet a GDP.

A gyenge magyar növekedési kilátások valószínűleg fókuszban lesznek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott hiteltárgyalásokon, írja a hírügynökség. A befektetők azt remélik, hogy a tárgyalások megkezdődhetnek a több hónapos késés után, mert a kormány elfogadta a kéréseket a jegybanktörvény módosítása kapcsán.

Az MNB monetáris tanácsában mély megosztottság van, mert egyes tagok a kamat csökkentésének lehetőségét keresik, míg mások aggódnak az inflációs kockázatok miatt, valamint az eurózóna adósságválságának forintra gyakorolt hatása miatt.

A forint erősödése nem nyitotta meg a kamatcsökkentés terét egyelőre, a hiteltárgyalások varhatóan nehezek lesznek és az új adóknak (pénzügyi tranzakciós adó, távközlési szolgáltatási adó) inflációs hatása lehet a közgazdászok szerint.

A monetáris tanács kedden az új, negyedéves inflációs jelentés alapján hozza meg döntését.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az infláció 5,5 százalék lehet ebben az évben, és 3,7 százalékra csökkenhet 2013-ban. Innen azonban nem csökken tovább az infláció, és a közgazdászok mediánvéleménye alapján 3,8 százalék lehet a pénzromlás üteme 2014-ben.

A várakozások alapján az infláció üteme az előrejelzési horizonton a központi bank 3 százalékos célja felett maradhat – írja a Reuters. Ugyanakkor néhány döntéshozó optimista az inflációs trendek és az adóemelések ellenére. A monetáris tanács négy új, külső tagja közül kettő a Reuters hírügynökségnek az elmúlt hónapban azt mondta, hogy elképzelhető a kamatcsökkentés a hiteltárgyalások megkezdése után. Ez tag pedig már hónapok óta a kamat 25 bázispontos csökkentésére szavaz. A másik három tag, Simor András elnök és a két alelnök jóval „szigorúbb” monetáris politikát folytatna, mint a külső tagok.

Elemzők szerint az IMF-megállapodás után kezdődhet a kamatcsökkentés, de egyesek úgy látják, hogy már a megegyezés előtt mérséklődhet a kamat.

„Várakozásom szerint a negyedik negyedévben jöhet létre az IMF-megállapodás” – mondta Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint, ha a forint 280-as árfolyamra erősödik, hogy már korábban is kamatot vághat az MNB.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.