BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ifo: Most sem jó, de még rosszabb lesz

Az európai adósságválság, valamint az Amerikából jelentkező érdeklődés lanyhulása miatt az euróövezet 16 tagállamában erőteljesen lelassul az élénkülés - ez áll a müncheni Ifo-intézet tanulmányában, amelyet francia és olasz gazdaságkutatókkal közösen készített.

Az N24 hírtévé által ismertetett dokumentum szerint az euróövezet GDP-je reálértékben 1 százalékkal nőtt a második negyedben, a folyó negyedben ez a növekedés már csak 0,4 százalékos, az év utolsó negyedében pedig 0,3 százalékos lesz. Ám a jövő év első negyedében a GDP növekedés már csak 0,2 százalékot tesz ki - vélik a kutatók az Ifo, az INSEE, és az ISAE kutatói.

Az ipari termelés, amely 2010 első és második negyedében mindkét egyaránt 2,4 százalékkal nőtt, veszít a dinamikájából. Az Ifo-intézet szerint lelassult a rendelések beérkezése az amerikai, valamint egyes ázsiai országok konjunkturális lassulása miatt.

A belföldi keresletet pedig tompítja a számos uniós államban szükséges takarékossági program. Az ipari termelés a folyó negyedben még 0,9 százalékkal nő, a következő kétnegyedben azonban már csak egyenként 0,5 százalékkal. A prognózis szerint a befektetések is jelentősen lassabban nőnek majd. Az Európában tapasztalható magas munkanélküliség és a több uniós államban bevezetett megszorítások hatására a magánfogyasztás negyedévenként csak mindössze 0,1 százalékkal növekszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.