BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét bővül az amerikai GDP

Váratlanul erőteljes, 3,5 százalékos évesített növekedést produkált az Egyesült Államok gazdasága 2009 harmadik negyedében. A kedvező eredményt elemzők a kormányzati élénkítések következtében megnőtt fogyasztással és lakásépítési kedvvel, illetve az export élénkülésével magyarázzák. Az USA viszonylag megalapozott gazdasági kilábalásával szemben a kelet-közép-európai térség kilátásait jóval borúsabban ítéli meg a Világbank régiós jelentése. Térségünk gazdasági talpra állása már megkezdődött ugyan, de a növekedés továbbra is gyenge lábakon áll – figyelmeztet a szervezet.

Az amerikai konjunktúra viszszatérésében megfigyelők szerint komoly szerepet játszottak az olyan kormányzati akciók, mint például Washington roncsautó-programja, amelynek keretében támogatták a régi modellek lecserélését. Az autópiaci fellendülés egyébként olyan nagy mértékben járult hozzá a harmadik negyedévi növekedéshez, hogy hatása nélkül 3,5 helyett csupán 1,9 százalékos lett volna a GDP bővülése – mutat rá a Reuters.

A vártnál jobb eredmény alátámasztja azt a vélekedést, hogy véget ért a recesszió az Egyesült Államokban – fogalmazott Kevin Flanagan, a Morgan Stanley elemzője. A kérdés most inkább az, hogy csupán statisztikai jellegű változásról van-e szó, vagy valóban egy stabil alapokon álló növekedési szakasz elején állunk – tette hozzá.

A fogyasztási kiadások ugyan igen jelentős, 3,4 százalékos mértékben bővültek, a legtöbb elemző szerint azonban mégsem ez ad okot a reménykedésre az USA-ban, tekintettel a rossz munkapiaci helyzet negatív befolyására. Sokkal biztatóbbnak nevezték például a cégek raktárkészletének csökkenésében tapasztalható lassulást, amely szerintük a stabil kibocsátásnövekedés előjele lehet. Az élénkülésre jó hatást gyakorló állami kiadások kapcsán ugyanakkor többen is hangsúlyozták, hogy a szövetségi kormányzat költekezésével ellentétben az egyes államokban, illetve az önkormányzatoknál korántsem volt nagy a beruházási kedv.

Térségünk fölül szemmel láthatólag nem akarnak olyan gyorsan továbbvonulni a válság viharfelhői, mind a pénzügyi öszszeomlást eredetileg előidéző USA légteréből. A Világbank szerint a kedvező jelek ellenére az idén még 4,2 százalékos zsugorodásra kell számítania régiónknak, és a növekedés 2010-ben is csak egy százalék körül alakul. A középtávú növekedési kilátások azért is gyengék, mert a talpra állást nem a belső kereslet generálja, és a potenciális bővülési ütem alacsonyabb a válság előtti szintnél.

A Világbank három csoportba sorolta a térség államait a válság által kifejtett negatív hatások alapján. Az eminens csoport egyetlen tagja a 2009-ben egyedüliként növekedést felmutatni képes Lengyelország, amelynek esetében az erős makrogazdasági pozíciót, a gazdaság kisebb nyitottságát – vagyis nagyobb védettségét –, illetve a válságra adott gyors és határozott kormányzati válaszokat emelte ki a szervezet jelentése. Hazánk esetében ugyanakkor – a balti államokhoz és Szlovákiához hasonlóan – negatívumként mutat rá a Világbank a fiatalkorúak körében tapasztalható nagy munkanélküliségre.

Az élénkítési programok kapcsán a Világbank, illetve a szintén emiatt aggódó Fitch hitelminősítő is rámutat, hogy a gazdasági ösztönzés miatt elszaladt költségvetési egyensúlyok komoly jövőbeni fenyegetést jelenthetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.