BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét égbe szökhetnek az élelmiszerárak

Rekordszintre emelkedtek a múlt hét végére a gabonaárak az Egyesült Államokban a fél évszázada nem tapasztalt aszály miatt.

Pozitív fordulat nem várható, a washingtoni kormányzat szerint a szárazság akár októberig is kitarthat, így világszerte fokozódhatnak az élelmiszerárak emelkedésétől való félelmek, ugyanis a búza, a kukorica, a szója esetében az USA számít a legnagyobb exportőrnek. A búzapiaci ár alakulása jelenleg nagyon erősen emlékeztet a 2010-es nyáréra, amikor Oroszországban hatalmas tűz pusztított a termőföldeken, és ezután az ország exporttilalmat vezetett be.

A világpiaci helyzetet súlyosbítja, hogy a szárazság miatt a világ harmadik legnagyobb gabonatermelőjének számító Oroszországban is kisebb lehet a termés vártnál. A vezető orosz agrárpiaci elemző intézet 4,5 százalékkal csökkentette pár hete az idei orosz gabonatermésre vonatkozó előrejelzését, és azzal számol, hogy a búzatermés 5,7 százalékkal lesz kisebb a vártnál. Az ország fő gabonaexportáló térségében, Krasznodárban a gabonatermés várhatóan 25 százalékkal csökken az idén, a búza esetében pedig akár 40 százalékkal is elmaradhat a volumen a tavalyitól.

Válsághelyzet itthon is

Nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetté Magyarországot a kormány – kéri a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Felhívják a figyelmet: a hőség és a szárazság rendkívüli helyzetet idézett elő. A MOSZ mintegy 200 milliárd forintra becsüli az eddigi kárt.

Emiatt kéri a MOSZ, hogy az állam töltse fel a kárenyhítési alapot, emellett kamattámogatott hitelkonstrukciók elindítását, állami takarmányalap kialakítását, a hatósági díjak felfüggesztését és az EU-támogatások előre hozott kifizetését kérik.

Emiatt kéri a MOSZ, hogy az állam töltse fel a kárenyhítési alapot, emellett kamattámogatott hitelkonstrukciók elindítását, állami takarmányalap kialakítását, a hatósági díjak felfüggesztését és az EU-támogatások előre hozott kifizetését kérik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.