BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét leminősítettek minket - Bezuhant a forint

A vártnak megfelelően, egy fokozattal csökkentette Magyarország besorolását a Fitch hitelminősítő.

Egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre minősítette vissza csütörtökön Magyarország hosszú futamidejű devizaadósságának kockázati besorolását a Fitch Ratings. Az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

„Magyarországon romlott az államadóság középtávú fenntarthatósága” – mondta Ed Parker, a Fitch feltörekvő európai csoportjának vezetője. Az ország sérülékeny és ki van téve a negatív sokkoknak, ugyanis relatíve magas az államadóssága, a banki deviza és belföldi adóssága is – fejtette ki Parker.

Magyarország adósságának besorolása ezzel a Moody’s, a Fitch és a Standard & Poor’s hitelminősítőnél is megegyezik: egy hajszál, vagyis egyetlen fokozat választja el hazánkat a „bóvlitól”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriától.

A Fitch kiemeli, hogy költségvetési konszolidációval és strukturális reformokkal is lyuk maradhat a büdzsén. Ha a kormány nem tesz lépéseket, hogy középtávon hitelesen fenntartható legyen a költségvetés és az államadósság az leminősítéshez vezethet.

A Fitch bírálta a „populista” adóváltoztatásokat, aggasztónak nevezte a nyugdíjreformtól való visszalépést és a Költségvetési Tanáccsal kapcsolatos módosításokat.

A forint jelentős gyengülést szenvedett el a Fitch lépése után, 276 alatti árfolyamról két egységgel esett a hazai deviza az euróval szemben: néhány pillanatig 278 forintot is kértek az euróért, majd 277,7 forinton állt be a kurzus. A leminősítés hatására a frank is drágább lett: 221,75 forinton jegyzik az alpesi devizát.

A frank gyengülésének hatására a javuló nemzetközi környezetben délelőtt az euró 1,25 fölé kapaszkodott a frankkal szemben, ekkor a frankot éppen 220 forint alatt jegyezték. A Fitch leminősítése után újra eltávolodott a hazai deviza ettől a szinttől és 222-ig gyengült.

A Fitch lenyomta a piacokat és a forintot

Középtávon romlott a magyar költségvetés helyzete a hitelminősítő szerint, a költségvetési stratégia pedig aláássa a bizalmat a hosszú távú fenntarthatóságban. A költségvetés kilátásai akár a GDP 4 százalékpontjával is rosszabbak lehetnek 2011 és 2012-ben, a kormány 2013-ra érvényes 5 százalékos növekedési előrejelzése pedig optimista a Fitch értékelése szerint.

Legutóbb a Moody''s rontotta le Magyarország besorolását. A hitelminősítő december 6-án két fokozattal lerontotta a magyar államkötvények besorolását. A nemzetközi hitelminősítő intézet a „Baa1” kategóriából a „Baa3” kategóriába sorolta át a magyar kormánykötvény minősítését, melyet így már csak egy hajszál választ el a bóvli kategóriától.

A Moody’s-t már megelőzte az Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítő. Az S&P-nél már korábban a bóvli kategória feletti osztályzattal értékelte a magyar államkötvényeket. A harmadik hitelminősítő intézet a Fitch lépésére vár a piac, az intézet már két hete bejelentette, hogy felülvizsgálja Magyarország besorolását. A Fitch mai lépését követően Magyarországot mindhárom nagy, nemzetközi hitelminősítő rosszabb fokozatba sorolta.

Ha Magyarországot bóvli kategóriába sorolnák a hitelminősítők, akkor egyes intézményi befektetőknek meg kellene szabadulnia magyar eszközeiktől, és az államadósság finanszírozása is nehezebbé válhatna.

A Bloomberg hírügynökség azt emeli ki, hogy mindhárom hitelminősítő „negatív” kilátást tűzött a besorolás margójára, vagyis sokkal valószínűbb a „bóvli”, mint a változatlan besorolás.

A nyugdíjrendszer átalakításában, vagyis a magánpénztári rendszer államosításával és a különadókkal Magyarország eléri a GDP-arányos 3 százalék alatti hiánycélt 2011-ben. Magyarország az Európai Unió legeladósodottabb keleti országa, az államadósság a GDP 79 százaléka – írja a Bloomberg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.