BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a brüsszeli saller: Orbánnak újabb megszorításokat kell hoznia

Magyarországon idén 3,4 százalékon alakulhat a GDP-arányos költségvetési deficit – írja friss elemzésében az Európai Bizottság. Brüsszel szerint jövőre sem sikerülhet tartanunk a fontos deficitcélt. Mindezek alapján a kormánynak további intézkedéseket kell hoznia, hogy a kritikus 3 százalék alatt legyen a hiány, és Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

Magyarországon 3,4 százalék lehet a GDP-arányos deficit idén és jövőre is az Európai Bizottság prognózisa alapján. Mindez azt jelzi, hogy a kormánynak újabb kiigazításokat kell hoznia, ha azt szeretné, hogy megszűnjön ellenünk a túlzottdeficit-eljárás.

Az Európai Bizottság szerint az eddigi költségvetési kiigazítások nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a GDP 3 százaléka alatt maradjon tartósan a deficit.

Az EU az idei évre 0,1 százalékos GDP-csökkenést vár Magyarországon, ami megegyezik a Világgazdaság héten készített elemzői konszenzusával. Jövőre azonban beindulhat a növekedés: a prognózis szerint 1,3 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A fogyasztás 2013-ban 0,5 százalékkal csökkenhet, jövőre pedig ugyanennyivel növekedhet.

Az infláció a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos célja közelében alakulhat. A jelentésben az áll, hogy a fogyasztói árak idén 3,6, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhetnek.

A munkanélküliség tekintetében nem vár fordulatot az Európai Bizottság. A munkanélküliségi ráta 11 ,1 százalék lehet idén és jövőre is.

Mit szól ehhez az NGM?

„A költségvetési hiány mindenképpen 3 százalék alatt lesz” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bizottság ma megjelent előrejelzésben magasabb költségvetési hiányt jelez előre, mint amennyit a magyar kormány vár. Az NGM szerint Brüsszel előrejelzésével szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát.

„A bizottság előrejelzése azért hibás, mert a 3 százalék fölötti hiányt -0,1 százalékos gazdasági visszaeséshez köti. Mivel a kormány továbbra is közel 1 százalékos pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3 százalék alatt lesz” – áll a közleményben.

Az NGM szerint a bizottság előrejelzésében több olyan elemet nem vesz figyelembe, amelyekkel kedvezőbb hiányszámot jelezhetne előre. A lefelé módosított 2013-as gazdasági növekedéssel nem magyarázható a megemelt hiány előrejelzés. „A bizottság előrejelzésében nem veszi figyelembe több intézkedés kedvező költségvetési hatását, mint például a gazdaság fehérítését, a pénztárgépek bekötését vagy az e-útdíj bevezetését” – írják.

A mostani előrejelzés ellenére a kormány továbbra is abban bízik, hogy a 2004 óta fennálló túlzott deficithiány eljárásból a sikeres költségvetési politikájának köszönhetően kikerül.

További intézkedések kellenek

A magyar kormány elkötelezett a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány teljesítése mellett, és az Európai Bizottság várja: a konvergenciaprogramban jelezze, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a kijelölt szint alatt tartani a hiányt - mondta az Európai Bizottság alelnöke pénteken egy brüsszeli sajtótájékoztatón. Olli Rehn hangsúlyozta: ezeknek az intézkedéseknek elsősorban strukturális jellegűeknek kell lenniük. A biztos elmondta: Magyarország államháztartási hiánya 2012-ben 3 százalék alatt volt, de 2013-ban és 2014-ben meghaladja majd ezt a szintet.

Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van - mondta kérdésre válaszolva Olli Rehn. A gazdasági és pénzügyi biztos a szervezet téli előrejelzésének ismertetésekor úgy fogalmazott: a magyar kormány többlet konszolidációs lépéseket tett, amelyek közül néhányat az Európai Bizottság még nem vett figyelembe jelenlegi előrejelzésében. "A szervezet még mindig vizsgálja, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen ideiglenes, illetve tartós hatása van" - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.