BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a GDP-adat - Ennek nemigen örülhetünk

Magyarország bruttó hazai terméke 2011 második negyedévében 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest stagnált. A növekedés továbbra is főként az ipari exportnak köszönhető.

A kiigazítatlan adatok alapján a gazdasági teljesítmény – öt negyedéven át tartó – csökkenése 2010 első negyedévében megállt, és azóta gyorsuló ütemű a növekedés. A 2011. második negyedévi növekedési ütem azonban elmarad az első negyedévitől, de a növekedés hajtóereje továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg maradt.

A magyar gazdaság egészét tekintve heterogén az ágazatok második negyedévi teljesítménye. A mezőgazdaság átlagos teljesítményt mutat, de az előző évi alacsony szinthez képest ez jelentős növekedést (24 százalék) jelent. A mezőgazdaság 0,6 százalékkal járult hozzá a növekedéshez.

Az ipar hozzáadott értéke 5,6 százalékkal növekedett, főként a feldolgozóiparban bekövetkezett 6,6 százalékos bővülés következtében. Az ipari termelés motorja – az elmúlt negyedévekhez képest kisebb mértékű növekedés ellenére – változatlanul az export-orientált vállalatok teljesítménye. A feldolgozóipari ágazatok többségében növekedés figyelhető meg. A legnagyobb mértékű növekedés a csekély súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában volt a külpiaci értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.

A legnagyobb mértékű visszaesés a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában következett be elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet csökkenésének következményeként. Az ipar egészében 1,3 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

Az építőipar teljesítményének hatodik éve történő visszaesése tovább folytatódott (-10,3 százalék), minden építménycsoport termelése csökkent. A második negyedév során harmadával kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban.

A részletes adatok lényegében megfelelnek az előzetesen vártaknak, amiket az egyébként negatív meglepetést okozó előzetes adatközlést követően sejteni lehetett – írják az Erste Bank közgazdászai. „Az év további részében az ipari kibocsátás továbbra is gyenge lehet, bár a második negyedévinél talán valamivel jobb dinamikára lehet számítani a következő negyedévekben, 2012-ben pedig a Daimler gyár beindulása húzhatja felfelé az ipari értékesítés számait" – vetítik előre.

„Bár hosszú évek óta ütemes csökkenést mutat az építőipar, mégsem várható, hogy gyors felfutás következik ebben a szektorban (a lakossági lakáskereslet alacsony szintje miatt sem, ami a fokozott eladósodottságnak is köszönhető), bár talán a visszaesés üteme mérséklődhet” – hangsúlyozzák a közgazdászok. Éves szinten 2 százalék körüli GDP növekedést tartanak valószínűnek idén az Erste elemzői, és jövőre sem várható ennél érdemben magasabb dinamika.

Pozitív meglepetést a mezőgazdaság 24 százalékos éves szintű bővülése jelentett, ezen teljesítmény nélkül stagnálás közelébe esett volna az éves szintű GDP-adat, hangsúlyozta Kondrát Zsolt elemzőcsoportja. Az MKB Bank közgazdászai megállapítják: a GDP-növekedését keresleti oldalról továbbra is a nettó export húzza felfelé, míg kínálati oldalon a mezőgazdaság mellett az ipari termelés jelentős tényező.

„Idén a csökkenő beruházás és a stagnáló fogyasztás miatt 1,4 százalékos bővülésre számítunk” – írják az MKB elemzői, akik tehát nem tartják elérhetőnek a kormányzat lefelé módosított GDP-előrejelzését, a 2 százalékos bővülést sem.

„A beruházásokat a szabad kapacitások magas aránya és a válságadók ronthatják, a fogyasztás esetében pedig magas munkanélküliség, a magas eladósodottság és az erős svájci frank jelenthet kockázatot. A 2012-es évre 1,8 százalékos növekedést várunk, bár a lefelé mutató kockázatok miatt még módosulhat az előrejelzés” – emelik ki a közgazdászok.

Németh Dávid, az ING makroelemzője az MTI-nek elmondta: kisebb meglepetés, hogy a háztartások fogyasztása nem esett vissza, hanem csak stagnált, míg például a mezőgazdaság jó teljesítményére - már csak a tavalyi alacsony bázis miatt is - számítani lehetett, mint ahogyan a feldolgozóipar növekedésének lassulására is lehetett következtetni az ipari termelési adatokból.

A következő negyedév kilátásairól úgy vélekedett, hogy a mezőgazdaság teljesítménye segítheti a növekedést, az iparban ugyanakkor nem látszik magasabb növekedési dinamika, és az építőiparban, valamint a szolgáltatások területén sem várható bővülés. Hozzáfűzte: utóbbi szektort az is visszahúzza, hogy július-augusztusban magas svájci frank árfolyamok voltak jellemzőek.

Németh Dávid a harmadik negyedében további lassulást vár, és csak 1,2 százalékos növekedéssel számol, míg a második negyedévhez képest ismét stagnálhat, esetleg kissé vissza is eshet a gazdaság teljesítménye. 2011-re a szakértő 2 százalékos növekedést prognosztizál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.