BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a görög csomag - Az IMF 36 milliárd eurót fizet

Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) 73 milliárd euró, a Nemzetközi Valutaalap hozzávetőlegesen 36 milliért euró, és a magánszektor összesen 50 milliárd euró értékben fog hozzájárulni Görögország mentőcsomagjához, amelyet ez utóbbi miatt a hitelminősítők vélhetően részleges államcsődnek nyilvánítanak.

Az euróövezeti mentőalap 73 milliárd euró (105 milliárd dollár) értékben járul hozzá Görögország második mentőcsomagjához, és kötvényeket fog kibocsátani, hogy ezzel növelje a forrásokat, mondták a Bloomberg hírügynökségben európai tisztségviselők.

Az európai vezető politikusok tegnap megállapodtak abban, hogy az összességében 159 milliárd eurós görög program egy részét az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz fogja adni.

A Nemzetközi valutaalap körülbelül 36 milliárd euró összegű hitelt nyújt, a kötvénytulajdonosok 50 milliárd euró értékben járulnak hozzá Görögország szanálásához – mondták nevük elhallgatását kérő tisztségviselők.

A görög bankok számára 20 milliárd eurót kell elkülöníteni feltőkésítésre, és további 20 milliárd eurót jelent a görög kötvények visszavásárlása.

A Fitch egy nappal az EU-csúcs után közölte, Görögország "korlátozott nem fizetővé válásának" felel meg technikai szempontból a brüsszeli euróövezeti válságcsúcson elért egyezség az újabb görög finanszírozási csomagról.

A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette, hogy a magánszektorbeli hitelezők bevonása a Görögország megsegítését célzó új pénzügyi programba besorolási szempontból "korlátozott nem fizetői eseménynek" minősül, és a Fitch Ratings ennek megfelelő - vagyis "RD" (restricted default) - szintre fogja módosítani az érintett görög kormánykötvények besorolását azon a napon, amikor a javasolt kötvénycsere-program ajánlati időszaka lezárul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.