BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a Matolcsy csomag 3.0 - Újabb különadók érkeznek?

A mai kormányülésen két fontos kérdés is terítékre kerül. Először is további részletek derülhetnek ki az önkormányzati adósságkonszolidációról, és egy újabb megszorító csomag is szóba kerülhet – írja az Equilor.

A kormány pár hete jelentette be, hogy az 1200 milliárd forintos önkormányzati adósságállomány felét átveszi a központi költségvetés. A kormányzati kommunikáció és újságértesülések alapján 20-25 százalékos leírásra kényszerülhetnek a bankok, de itt még sok a kérdőjel.

Egyrészt kérdés, hogy csak a nemfizető önkormányzati hiteleken, vagy a teljes átvett portfólión kell-e alkalmaznia a leírást. Másrészt a Fitch hitelminősítő már jelezte, hogy államcsődnek minősítheti, ha a bankokat követelésük leírására kényszerítik. Ez alapján tehát egy szigorúan "önkéntes” alapú megoldás jöhet szóba, ami persze nem elképzelhetetlen, hiszen a kormánynak jó alkupozíciója van.

A mai kormányülésen egy újabb megszorító csomag is szóba kerülhet (Matolcsy 3.0), hiszen Orbán Viktor a Népszabadságnak jelezte, hogy az EU kalkulációi szerint is el szeretnék érni a 2,7 százalékos hiánytervet 2013-ra vonatkozóan. Ez további 60 milliárd forintnyi kiigazítással járhat, és ha a korábbi logikából indulunk ki, akkor ez is "hard-cash" vagyis könnyen és pontosan számszerűsíthető intézkedéseket (különadó, bankadó) tartalmazhat. Az OTP árfolyamát így mindkét téma megmozgathatja, de könnyen lehet, hogy ma még csak kiszivárgott információk állnak rendelkezésre piaczárásig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.