BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatdöntés: az Equilor és a K&H Alapkezelő is csökkentést vár

Újabb, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít az Equilor Befektetési Zrt. és a K&H Alapkezelő is a monetáris tanács keddi ülésén, de a K&H Alapkezelő felhívja a figyelmet arra, hogy a monetáris lazítással párhuzamosan a magyar eszközök sérülékenysége növekedhet.

A K&H Bank az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a legutóbbi két kamatdöntő ülésen történt 25-25 bázispontos kamatvágás után a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának soron következő ülésén ismét kamatcsökkentésről határozhatnak.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója úgy véli, a tanácson belül többségben lévő külsős tagok a meredeken emelkedő infláció ellenére továbbra is inkább a gazdasági növekedés élénkítését tartják szem előtt - amelyet az alapkamat csökkentésével próbálnak támogatni -, mivel meglátásuk szerint a háztartások csökkenő fogyasztása miatti gyenge belső kereslet továbbra sem fűti az áremelkedést.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a piaci fejlemények egyöntetűen támogatják a kamatvágást: a forint stabilan tartja magát az euróval szemben, a kötvényhozamok jelentősen csökkentek a legutóbbi kamatdöntés óta, a magyar kockázati felár (CDS) többéves mélypontra csökkent, és a jövő évi költségvetés körüli bizonytalanságok is jelentősen csökkentek a kormány új bejelentéseit követően.

Horváth István hozzátette azt is, hogy az újabb lazítás jelentősen növelheti a magyar eszközök sérülékenységét, "így bízunk benne, hogy az év hátralevő részében nemzetközi pénzpiacokon nem történik számottevő hangulatromlás".

Ugyancsak 25 bázispontos kamatcsökkentést vár a monetáris tanács keddi ülésétől az Equilor Befektetési Zrt. Gabler Gergely, szenior elemző szerint jelentős mértékben tovább csökkent Magyarország kockázati megítélése októberben. A 10 éves állampapír hozama két és fél éves mélypontjára, 6,5 százalék közelébe süllyedt, a csőd elleni biztosítási felára (CDS) szintén 2010 tavasza óta nem látott alacsony szintre esett. Így azok a tényezők még inkább igazak, melyek a monetáris tanács külső tagjait eddig is a kamatcsökkentésre ösztönözték.

A Reuters múlt heti felmérése szerint a megkérdezett 20 elemző közül 17 várja, hogy a jelenlegi 6,5 százalékos alapkamat 6,25 százalékra csökken a jövő kedden.

A konszenzus szerint ebben az évben még egyszer kamatot csökkent a monetáris tanács, így az év végén az alapkamat 6,0 százalék lesz, a jövő év végére pedig 5,5 százalékos alapkamatot vár az elemzői kar. Az Equilor ennél is alacsonyabb 4,75 százalékos kamatot prognosztizál 2013 év végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.