BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemetlen meglepetés Németországból

Fordulat. A várakozásokat is túlszárnyaló német konjunktúrának hirtelen vége szakadhat, és ez a magyar exportőröket is kellemetlenül érintheti. A mannheimi ZEW intézet által közölt konjunktúraindex másfél éves mélypontot ért el a júniusi felmérés alapján. A mutató –9 pontra süllyedt a májusi 3,1-ről, miközben az elemzői előrejelzések –2 pont körüliek voltak előzetesen. A pesszimista hangulat hátterében továbbra is a Görögországgal és az eurózóna stabilitásával kapcsolatos aggodalom húzódik meg, de hozzájárultak az utóbbi hetekben az Egyesült Államokból érkező negatív hírek is.

Más konjunktúramutatók ugyan nem jeleznek ekkora zuhanást, de romlanak tavasz óta. Az ugyancsak németországi CES–Ifo intézet korábban közölt üzletiklíma-mutatója ugyan még jócskán pozitív, de a kilátásokat jelző indikátor már éves mélypontján jár. Ha a júniusi adatok a ZEW-hez hasonló visszaesést mutatnak, akkor valószínűleg a magyar növekedési kilátások is romlanak, mivel jelenleg a német vállalatok kereslete jelenti szinte az egyetlen húzóerőt. B. D.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.