BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két és fél éve nem esett ekkorát a gazdaság

Nem tud kitörni a recesszióból a magyar gazdaság, és már a kormány is visszaesést vár idén: egyre gyengébb a teljesítmény a Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint. A Világgazdaság mutatószáma 1,21 százalékkal csökkent októberben az előző év azonos időszakához képest. Ekkora esésre 2010 elején volt példa utoljára.

Utoljára 2010 januárjában esett nagyobbat a GYIA éves összevetésben, mint ebben a hónapban. A Világgazdaság mutatója 1,21 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest, a havi index pedig 0,04 százalékkal mérséklődött.

A GYIA tíz részindexe közül hat csökkent, míg négy növekedett. A reálgazdasági indexek nagyrészt mérséklődtek, ami elég volt ahhoz, hogy az index továbbra is recessziót jelezzen.

Az öt pénzügyi részindex közül három negatívan hatott, míg kettő javította a GYIA-t. A reálkamat szeptemberben a negatív tartományba került – az emelkedő infláció és a jegybanki kamatvágások miatt –, a BUX emelkedett, a hosszú és rövid lejáratú kamatok közötti különbség pedig csökkent, ami segítette a GYIA-t. A pénzkínálat mérséklődése és az Ifo-index esése lefelé húzta a mutatót.

A reálgazdasági indexek közül csak a munkakeresés átlagos időtartamának mérséklődése mutat javulást, a másik négy részindex mindegyike romlott: a reálkeresetek csökkentek, a fogyasztási hitelek állománya zsugorodott, az ipari termelés volumenindexe mérséklődött, és az ipar belföldi értékesítése is visszaesett.

Mindezek alapján a gazdaság helyzete és kilátásai sem kedvezőek. Immár a kormány is csatlakozott a piaci konszenzushoz, és a stagnálás helyett már 1,2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít 2012-re.

Az egyszerre restriktív és unortodox fiskális politika fokozottan negatívan hat a fogyasztásra és a beruházásokra is. Változást továbbra is csak az EU/IMF-megállapodás hozhatna, ám a bankadó növelése és az unortodox lépések nem a gyors megegyezés irányába mutatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.