BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína beletaposott a fékbe - Mi lesz most?

Kína az első félévben jelentősen szigoríthatja monetáris politikáját, a kormány ugyanis a két éve nem látott mértékre ugró inflációt igyekszik megfékezni – véli a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley.

Vasárnap hatályba lépett a Kinai Népbank intézkedése, mely szerint a kulcsfontosságú, egy éves hitelekre és a betétekre vonatkozó kamatlábat 25 bázisponttal emelik. Ennek hatására a kínai értékpapírok jegyzése hétfőn emelkedett és a határidős jüan kurzusa az utóbbi öt hét legmagasabb szintjét érte el.

Wen Jiabao miniszterelnök kormánya korlátozni akarja a buborékok kialakulását az ingatlanpiacon, és el akarja kerülni, hogy az árdrágulás társadalmi zavargásokhoz vezessen. Ezért Kína vélhetően további kamatemelést jelent be, szigorítja a bankok tartalékára vonatkozó előírásokat, lépéseket tesz a piacon lévő készpénz felszívására és engedi, hogy a jüan erősödjön is a dollárral szemben - véli a JP Morgan a Bloomberg jelentése szerint.

A miniszterelnök igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hangsúlyozva, hogy az inflációs várakozások jelentősebbek, mint maga az infláció. Ugyanakkor elemzők arra számítanak, hogy a következő évben – a fejlett országokkal ellentétben – Kína és a többi fejlődő állam szigorít majd a monetáris politikán.

A kamatemelés hatása már érződik a piacokon, bár sehol nem tapasztalható hisztérikus mozgás. Az olaj ára emelkedett, a dollár pedig gyengült az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.