BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kopits: Nem indulhat meg a növekedés adósságcsökkentés nélkül

A kormány mostani intézkedései az idén és jövőre jelentős pluszbevételt hoznak, de később már nem - mondta a 180 percben a Költségvetési Tanács elnöke. Szerinte addig nem indulhat meg a tartós gazdasági növekedés, amíg nem csökken jelentősen az ország adóssága.

A szakember arra számít, hogy a most bejelentett adóátrendezések révén nagyobb lesz majd a munkaintenzitás, azaz több jövedelmet vallanak be azok, akik eddig is adóztak, de a gazdaság jelentős fehéredését, a munkaerő-állomány felduzzadását nem tartja valószínűnek - mondta Kopits György az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Úgy látja, az adócsomag elfogadása után most a kiadási oldalra kell majd nagyon figyelni, és ideje lenne meghatározni egy középtávú stratégiát is, hogy a befektetők tudják, mire számíthatnak, mitől lesz nagyobb növekedés, és hogyan csökken majd tényleg tartósan az államháztartási hiány.

A magán-nyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe utalásáról 2012-ig Kopitsnak az a véleménye, hogy az így befolyó pénz átmenetileg segít ugyan a hézagok betömésében, de egy idő után ez is kiesik majd, igaz, ez attól is függ, mennyien fordulnak majd vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Ha sokan lépnek át a magánnyugdíj-kasszákból a felosztó-kirovó rendszerbe, annak középtávon akár kedvező hatása is lehet, 15-20 év múlva azonban már ki kell fizetni ezeket a nyugdíjakat - hívja fel a figyelmet a szakember. A magyar társadalom pedig rohamosan öregszik, így egyre nagyobb támogatásra lesz szükség a költségvetésből, ez viszont azt jelenti, hogy vagy magasabb adókat kell fizetni, vagy további adósságot kell felhalmozni.

700 milliárdos lyukat ütnek adótörvények 2013-14-ben

"A magánnyugdíjpénztári kifizetések állami nyugdíjrendszerbe történő becsatornázása sajnos újabb példa arra, hogyan csökkenhet egyszerre a költségvetés fenntarthatósága és átláthatósága" – mondta kedden Kopits György a parlament illetékes bizottsága előtt a Reuters jelentése szerint.

A Költségvetési Tanács elnöke elmondta: a telekommunikációs-, energiaipari és kiskereskedelmi cégekre kivetett válságadók 2010-ben és 2011-ben még elegendőek a kieső kiadások fedezésre, de középtávon további lépések szükségesek a fiskális stabilitás érdekében. Kopits leszögezte: hosszú távon a pénztári források átcsatornázása csökkenti a teljes nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.