BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötvényvásárlással nyugtatná a piacokat az EKB

Kiterjesztené az Európai Központi Bank részvényvásárlási programját Jean-Claude Trichet. Az uniós jegybank szerepét betöltő intézmény elnöke az Európai Parlamentben tartott beszédének elsődleges célpontja a piacok megnyugtatása volt. Trichet arra is felhívta a piaci szereplők figyelmét, hogy ne becsüljék alá az unió válságkezelési lépéseit.

Hiába kapott közösségi mentőcsomagot Írország, elsősorban a portugál és spanyol költségvetési félelmek miatt nem nyugodtak meg a piacok az eurózónában: a spanyol és az olasz állampapírhozam-felárak történelmi magasságokba ugrottak.

Az Európai Központi Bank részvényvásárlási programját már májusi indulásakor is sok kritika érte, elsősorban Axel Weber, a német Bundesbank részéről. Szerinte ugyanis a kiterjesztett államkötvény vásárlási programmal nőne a jegybanki függőség az unióban. Trichet azonban már akkor is hangoztatta, hogy nem mennyiségi monetáris politikát folytat az EKB, amely egyébként május óta 67 milliárd eurót költött az eurózóna államkötvényeinek vásárlására.

Trichet szerint a piacok alábecsülik az unió válságkezelési lépéseit, bár az ír példa is mutatja, hogy azonnal képesek voltak reagálni a problémára. Az elnök nem részletezte a kötvényvásárlás részleteit. - Gary Jenkins, az Evolution Secuirities elemzője nem tartja kizártnak, hogy az európai jegybank mégiscsak a mennyiségi felvásárlás mellett dönt: becslései szerint 1000-2000 milliárd eurónyi kötvényt vásárolhat az EKB.

Sikeresnek bizonyult ugyanakkor Portugália kötvény-kibocsátási programja. Egyben a portugál miniszterelnök Jose Socrates megerősítette, már biztosan nem szorulnak nemzetközi segítségre; ahogy fogalmaz: „Portugáliának egyedül bizalomra van szüksége”. Az éves lejáratú 500 millió euró értékben kibocsátott államkötvényekre két és félszeres volt a jegyzés, kamat 5,3 százalékra rúgott. A legutóbbi kibocsátáskor a 12 havi papírokra 4,8 százalékos prémiumot fizet az állam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.