BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapott Magyarországra az S&P, de az MNB-t ez nem érdekelheti

Elemzők szerint a Standard & Poor’s lépése ellenére a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagjai kamatcsökkentésre voksolhatnak kedden. Többen kiemelik, hogy a CDS-felár emelkedett, de a forint tartósan erős.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tovább csökkentheti az alapkamatot, ha az euró/forint kurzus 285 alatt marad – írta a Standard & Poor’s lépése után Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza. Emlékezetes, az S&P péntek este egy fokozattal, „BB+”-ról „BB”-re csökkentette Magyarország adósságának besorolását, és stabil kilátást tűzött a besorolás margójára. Ezzel az ország két fokozattal került a befektetésre ajánlott kategória alá.

A leminősítés után az euró/forint kurzus 280 alatti szintről 282,5-ig emelkedett. Hétfőn délelőtt pedig 282 forint körül jegyzik az eurót.

Elemzők szerint az MNB monetáris tanácsának külső tagjai szavazhatnak újabb, 25 bázispontos kamatvágásra a holnapi ülésen, míg a belső tagok várthatóan nem támogatják az irányadó ráta csökkentését. Ez lehet a negyedik egymást követő kamatcsökkentés, és 6 százalékra mérséklődhet a ráta.

A Raiffeisen Bank elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy a kamatcsökkentésre voksoló külső tagok érvelésének egyik alapja hazánk kockázati megítélésének javulása volt. A közgazdászok szerint a holnapi ülésen ennek ellenére 25 bázispontos csökkentés várható.

„A piac egyelőre biztosra veszi az újabb 25 pontos vágást, mivel a forint továbbra is jó erőben van” – írja Bámli Károly. A Commerzbank elemzője hozzátette: a CDS felár ugyan emelkedett, de még mindig a 300-as érték körül mozog. A magyar államadósságot továbbra is el lehet adni, ráadásul csökkenő hozammal.

„A külsős tagok a fenti paraméterekre, illetve a gazdaság teljesítményére figyelnek, az infláció alakulása kevésbé hat a döntésükre. Ugyanakkor amennyiben a leminősítés nagyobb gyengülést generálna, akkor elképzelhető, hogy a szinten tartás mellett voksolnak a holnapi ülésen” – vélekedett Bámli Károly.

Az Equilor elemzői is arra hívják fel a figyelmet, hogy némileg romlott az ország kockázati megítélése az elmúlt egy hónapban. A CDS-felár és a 10 éves kötvényhozam 40-50 bázisponttal emelkedett – írják a közgazdászok, hozzátéve, hogy a forint ereje azonban kitart.  Szerintük csak az inthetné óvatosságra a monetáris tanács külső tagjait, ha nagyobb negatív reakció követné az S&P pénteki leminősítését, de erre kisebb esélyt látnak az Equilor elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.