BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsökkentett többlet

Kisebb lett a tavalyi külkertöbblet az előzetesen közöltnél az adatok felülvizsgálata miatt: a KSH 3979 millió eurós 2009-es szufficitről számolt be. De ez is kiemelkedő eredménynek számít, hiszen még többletre sem volt példa eddig, 2008-ban például 319 millió eurós volt a passzívum. Az előzetes adatok alapján még majdnem 4,6 milliárdra rúgott a tavalyi többlet, az 591 milliós korrekciót Domoszlai Erzsébet, a KSH szakértője az adatszolgáltató cégek önrevíziójával magyarázta. A korábbi adatfelülvizsgálatokhoz képest a statisztikus nem nevezte kiugrónak a mostanit, illetve rámutatott: időben is egyenletes az eloszlása. A háttérben például a gáztározók feltöltésének időben elcsúszó elszámolását, az export csökkenésében pedig korábban többszörösen elszámolt tételek korrigálását tartja elképzelhetőnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az év során az export és az import is jókorát zuhant (12, illetve 17 százalékot). Ilyen mértékű eltérésre csak 2005-ben volt példa az utóbbi évtizedben. A háttérben a már jól ismert okok – a külső kereslet hirtelen befagyása, majd a belső piac hanyatlása – állnak, és utóbbinak volt nagyobb hatása. Decemberben már mindkét irányban emelkedett éves alapon a forgalom volumene, mégpedig jelentős mértékben: kifelé 15, befelé 7 százalékkal több áru érkezett, mint 2008 utolsó hónapjában. Az exportárak 3, az importárak pedig mindössze 1 százalékkal emelkedtek, annak ellenére, hogy a forint lényegesen gyengébb volt az év során, mint egy esztendővel korábban. Az euróval szemben a hazai valuta 12 százalékkal értékelődött le, de ez az euróban kifejezett külkereskedelmi árakban csapódott le.

A kivitelben és behozatalban is legjelentősebb súllyal szereplő gépek és szállítóeszközök termékcsoport forgalma esett a legnagyobb mértékben, a kivitel 15, a behozatal 18 százalékkal. Ezen belül is a közúti járműveknél volt drasztikus zuhanás, decemberre azonban már növekedést regisztrált a hivatal.

A jelentős revízió nem módosítja ilyen nagy mértékben a külkereskedelemre vonatkozó előrejelzéseket, Suppan Gergely továbbra is jelentős, akár 5 milliárd eurós többletet is el tud képzelni 2010-re. A roncsprémiumprogramok leállítása csak időlegesen tudja a szakértő szerint megakasztani az export növekedését, ugyanakkor számos olyan tényező van, amely hoszszabb távon hat. Ahelyett például, hogy a kapacitáskihasználtság növekedésével indítanák be ismét a bővülést a vállalatok, meglepően nagy arányban invesztálnak az új technológiákba. Ezek közül is kiemelte Suppan az elektronikai és számítástechnikai szektor fejlődését, de az autóiparban szintén sok újdonság kerül napvilágra a szektor egyik legjelentősebb, zürichi seregszemléjén, amely a napokban zajlik. Az idei első fél évre a tavalyi tendencia folytatódását várja a közgazdász, trendfordulóra akkor számít, amikor a belső kereslet is elkezd talpra állni, de ehhez előbb a munkapiacnak is túl kell lendülni a mélyponton.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.