BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítették Portugáliát - De kit érdekel ez?

Két fokozattal rontotta Portugália adósbesorolását a Moody's.

A Moody’s hitelminősítő lerontotta Portugália adósbesorolását A1-re, Aa2-ről (ami két fokozattal való leminősítést jelent), de stabil kilátással.

A portugál pénzügyi helyzet középtávon gyengülhet, a gazdasági növekedés szintén rosszabb lesz a vártnál, ha nem hajtanak végre strukturális reformokat - állapította meg a Moody''s. A hír hatására a portugál CDS felár 6,15 bázisponttal, 285,81 bázispontra emelkedett - írja a CMA (Credit Market Analysis).

A leminősítésről szóló hír az első percekben komoly eladói hullámot váltott ki, azonban ez a negatív szentiment nem sokáig tartott a piacon és egy órával a bejelentést követően már ismét szárnyalnak a piacok – írja kommentárjában az Equilor.

A befektetők kedvét az javíthatta fel ilyen mértékben, hogy egy ma reggeli friss hír szerint a kínai állami alap 1 milliárd eurót sem sajnált volna spanyol államkötvények vételére áldozni múlt héten. Ebből a befektetők azt szűrik le, hogy egyelőre a nagyobb intézményi befektetők bizalmat szavazhattak az eurózónás tagállamok hiány- és adósságcsökkentő intézkedéseinek.

Spanyolország ráadásul nagyobb államadósságot görget maga előtt mint nyugati szomszédja, így ha egy Kína szintű befektető hisz a spanyol reformtörekvések sikerében, akkor az "übereli" a portugál leminősítésről szóló hírt. Ennek is köszönhető, hogy a főbb nyugat-európai indexek és az amerikai határidős indexek immunisak maradtak az abszolút mértékben negatív hírrel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.