BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magas a költségvetési hiány? A kormány még rosszabbra számított

Figyelő információ szerint az első félévben a deficit meghaladhatja az egész évre várt hiány 150 százalékát. A kormány a második félévben befolyó különadóktól, a magánnyugdíj-pénztári pénzektől, valamint a zárolástól várja a hiánycél teljesülését.

Bizonyosnak tekinthető immár, hogy dacára a kormányzati erőfeszítéseknek, 2010-re nem jött össze a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél. Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára egy múlt heti konferencián 4,1–4,2 százalékról tett említést, néhány szakértő viszont ennél is magasabbra becsüli a tavalyi deficitet. A balhét az önkormányzatok okozták, e szegmens hiánya úsztatta el az államháztartás egészét. Nagyjából hasonló folyamatra lehet számítani 2011-re vonatkozóan is. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy amennyiben az EU statisztikai hivatala, az Eurostat megengedi a magánnyugdíjpénztárakból származó vagyon idei költségvetési elszámolását, akkor akár 3–4 százalékos többlet is kialakulhat – írja a Figyelő.

Túl az önkormányzatokon, az idén 3 százalék alattira belőtt, eredményszemléletű, GDP-arányos államháztartási hiánycélhoz elengedhetetlen a központi költségvetésnél a 613 milliárdos pénzforgalmi deficit tartása. Az idei büdzsé tervezésekor, majd a törvényjavaslat nyilvánosságra hozatalakor a kormány részéről is hangsúlyozták, hogy óvatosan terveztek, s ezt akkor többé-kevésbé az elemzők, a piaci szereplők is elismerték. Utóbb azonban kiderült, hiába a konzervatív tervezés, mégis ott tátong egy 250 milliárdos lyuk a büdzsében, amely a Figyelő értesülései szerint 60 milliárdos kiadási többletből és 190 milliárd forint várhatóan kieső bevételből jött volna össze.

Ezzel muszáj volt valamit kezdeni, így a kormány kénytelen volt ekkora összeget zárolni a költségvetésből. A bevételi oldal két legdurvább tétele a társasági adó (tánya) és az áfa volt. A kabinet a Figyelő által megismert számításai alapján január végén úgy tűnt, előbbiből 84 milliárd, míg utóbbiból 61 milliárd forint bevételkiesés adódhat a költségvetési törvénybe betervezetthez képest.

Az első kéthavi hiány egyébként az elemzőket és a piaci szereplőket egyaránt megdöbbentette. A központi költségvetés és a tb-alapok önkormányzatok nélkül számolt deficitje január–februárban 560 milliárd forint, az éves előirányzat 81 százaléka lett. Ugyanakkor a Figyelő által megismert kormányzati dokumentumok szerint ez még mindig alacsonyabb a minisztérium által előzetesen számított 600 milliárdnál. Ez úgy jött össze, hogy januárban a hiány 40 milliárddal meghaladta a tervezettet, míg februárban 80 milliárddal jobb lett a vártnál. Ami a hiány éves tervezett lefutását illeti, a szezonalitást a negyedéves áfa-visszaigénylések és például az államháztartási hiány után kifizetendő nagyobb kamatok, valamint a második félévtől a különadók beérkezése erősen befolyásolja.

 

Figyelő-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.