BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris az éves szint ötödén a hiány

Saját megfogalmazása szerint „az elmúlt tizenkét év egyik legalacsonyabb januári hiányadatát” tette közzé tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM): 122,8 milliárd forintos deficitet.

Tény, hogy korábban volt példa 220 milliárdot közelítő januári hiányra is, ám a megfogalmazás cseppet sem szerencsés, 2008 óta ugyanis folyamatosan 30-40 milliárd forintos többletet mutatott az államháztartás önkormányzatok nélküli egyenlege az év első hónapjában. Az eltérés tehát – 2011. január rovására – több mint 150 milliárdot tesz ki.

Hogy ekkora különbség magyarázatra szorul, azt a minisztériumnál is érezték. Annak ellenére, hogy hó elején az illetékes tárca évek óta csak a fő számokat teszi közzé, az NGM ezúttal az eltérés hátterében lévő tényezőkről is számot adott. Ezek közül első helyen az uniós programokhoz kapcsolódó kiadások említendők, amelyek a 2010-es mérték 2,8-szeresét teszik ki. A tárca közleménye szerint 2011 egészében nagyobb kiadások várhatók e téren, lévén a kormány igyekszik felpörgetni a közösségi finanszírozású beruházásokat, januárban azonban még erre rakódott egy közel 30 milliárd forintos, maradványmozgatásból eredő pénzmozgás, amelyet ugyan nem költöttek el, de a kimutatásban kiadásképpen jelenik meg. Mindezek eredményeképpen a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadási soron az idei első hónapban 210,2 milliárd szerepel, míg tavaly 97,7 milliárd, 2009-ben pedig 96,3 milliárd forint volt ez az összeg.

Második helyen a személyi jövedelemadó-bevételek említendők, ahol 36 milliárd a mínusz 2010 januárjához képest. Ebben egyelőre nem az egykulcsos szja és a családi kedvezmények hatása keresendő, a munkáltatók ugyanis január hónapban a decemberi bérek után rótták le a közterheket. Az viszont nagyon is érezhető – legalábbis a közlemény szerint –, hogy az adózási szabályok változására spekulálva a nagyobb jutalmak folyósítása áthúzódott 2011 év elejére. Így az ezeket terhelő szja csak a februári bevételekben mutatkozik meg. Nem mellékes az sem, hogy tavaly januárban még magasabb járulékbevételek – többek között az azóta kivezetett tételes egészségügyi hozzájárulás – hizlalták az államkasszát, és akkor jótékonyan hatottak az áfa- és jövedékiadó-emelések is. A januári deficit az egész éves hiánycél valamivel kevesebb mint ötödének felel meg, ám az NGM közleménye máris hangsúlyozza: a deficitcél tartható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.