BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél éve nem volt ilyen kevés munkanélküli az USA-ban

Több mint másfél éve nem volt ilyen alacsonyan az Egyesült Államok munkanélküliségi rátája. A 9,4 százalékos arány elsősorban annak köszönhető, hogy többen találtak munkát, s többen hagytak fel a munkakereséssel is.

Az Egyesült Államok munkaügyi hivatalánál jelezték decemberben 103 ezren találtak munkát, szemben a novemberi 71 ezerrel. Az adat – amely ugyan 19 hónap óta a legalacsonyabb - mégis jóval alul maradt a várakozásokon. A csökkenés nem csak annak köszönhető, hogy többen találtak munkát, hanem annak is, hogy a hivatal már nem számolja azokat az embereket, akik felhagytak a munkakereséssel - jelenti az AP.

Tavaly 1,1 millióan találtak új munkát, ez havonta átlagosan 94 ezer. A gazdasági szakemberek idén jóval kevesebb munkanélkülivel számolnak. Előrejelzéseik szerint ugyanis a múlt hónapban bevezetett adócsökkentési csomag mind a lakossági költéseken, mind az üzleti beruházásokon is lendít.

A munkanélküliségi ráta éves szinten ugyanakkor csekély mértékben 9,7-ről 9,4 százalékra csökkent tavaly 2009-hez képest. A gazdasági számítások szerint 125 ezer új munkahelyre lenne szükség az Egyesült Államokban a népesség növekedésével párhuzamosan, hogy az adófizetők képesek legyenek eltartani az inaktívakat. Ennek pedig kétszeresére lenne szükség, hogy a munkanélküliségi ráta érdemben csökkenjen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.