BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint kilyukadhat a büdzsé

Sem 2011-ben, sem 2012-ben nem teljesül a kormány jelenlegi előrejelzésében szereplő költségvetési hiánycél – erre a megállapításra jutott a Költségvetési Tanács (KT) közzétett friss jelentésében.

A szakemberek úgy vélik: e két évben az államháztartás GDP-arányos egyenlege 0,7-0,7 százalékkal rosszabb lehet, mint amit a 2010-es büdzsétervezet kitekintése felvázol. Míg a kormány 2011-re 2,8 százalékos hiánnyal számol, a tanács 3,5 százalékot jósol, 2012-re pedig a 2,5 százalékos deficit helyett 3,2 százalékos hiányt vetít előre a jelentés.

Az ok: a vártnál alacsonyabb fogyasztási és szja-bevételek, valamint a jegybank veszteségtérítése nyomán keletkező jelentős kiadások.

Bár tény, hogy a KT eleve alacsonyabb GDP-növekedési ütemmel számol a következő évekre, mint a kabinet, a tanulmányból kiderül: még a kormány makropályáját figyelembe véve is 100-120 milliárd forinttal magasabb deficitet valószínűsítenek a Költségvetési Tanácsban, mint a József nádor téren.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.