BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés-béremelésre készül a kormány

A már ismert, idei 30,5 milliárd forint forrásigényű egészségügyi béremelésen kívül további emelést tervez jövőre a kormány, erről elvi szinten már döntés is született - tájékoztatta a Világgazdaság Online-t a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Portálunk a tegnapi kijelentések után kérdezte a részletekről a minisztériumot. Tegnap Banai Péter Benő helyettes államtitkár azt mondta, jövedékiadó-emelés várható jövőre, ebből akarják ugyanis finanszírozni az egészségügyi béremelést.

Arról érdeklődtünk, hogy ezt a 30,5 milliárdot kell majd "megtalálniuk" a 2013-as büdzsében, vagy további emeléseket terveznek. Erre érkezett az alábbi válasz a minisztériumtól: "az egészségügyi dolgozók idei, 30,5 milliárdos forrásigényű bérnövelésén felül további béremelést tervez a Kormány, amelyről elvi szinten született döntés. A dohánytermékek jövedéki adójának tervezett emelése az egészségügyi dolgozók – a benyújtott költségvetési törvényjavaslatban előirányzott mértéken felüli – béremelésének fedezetére fog szolgálni. További részletekről a kormány döntését követően tudunk tájékoztatást nyújtani."

Az emberierőforrás-tárca megkeresésünkre azt közölte, hogy "az egészségügyi ágazatban történő forrásteremtésről folyamatosan tárgyalnak az érintett felek. Az egyeztetések lezárulta után természetesen haladéktalanul értesítjük a közvéleményt. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az adópolitika, illetve a költségvetési kérdések alapvetően a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartoznak."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.