BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megmozgatta az amerikai indexeket a kínai kamatemelés

Megbolygatta az amerikai indexeket a kínai jegybank keddi kamatemelése, a nap végére szinte mindenütt mínuszban zárták a kereskedést. A kínai gazdaság azonban egyértelműen túlhevült, amely előre jelezte a távol-keleti ország központi döntését - áll a Cashline napi elemzésében.

Az amerikai piacokra leginkább a kínai kamatemelés volt hatással. Mint ismeretes, a Peole’s Bank of China, az ország jegybankja kora délután 2007 óta először emelte meg mind a betéti, mind a hitel alapkamatot. A viszonylag jó banki eredmények sem segítettek (Bank of America, Goldman Sachs), a nap végére a fő amerikai indexek komoly mínuszban zártak.

A Dow Jones indexben augusztus 30. óta még napon belül sem volt 120 pontnál nagyobb esés, ami – a Cashline elemzése szerint - hűen tükrözi a piac kóros kockázatvállalási hajlandóságát, amit a befektetési házak és a FED közös propaganda gépezete - a novemberben várható pénzpumpa beiindítását a fókuszba helyezve - kiválóan tálalt a piac szereplőinek.

A tálalást egyelőre csak egy napra rontotta el a kínai döntés. Az Apple gyorsjelentése után tegnap több mint tucatnyi felminősítés érkezett a sztárcégre, amelyek mind-mind további célárfolyam emelést és természetesen vételi ajánlást tartalmaztak. Mindeközben a részvény 2,7 százalékot esett. Innen szokott jönni a lefelé induló spirál, és valószínűleg csak 30-40 százalékkal lejjebb fognak érkezni a leminősítések, ahogy majd fordul a tömegpszichológia és átfestik a következő 10 évet rózsaszínről picit sötétebbre a szereplők.

A kínai jegybank 2,25 százalékról 2,5 százalékra emelte az egy éves betéti kamatot, az irányadó hitelkamatot pedig szintén 25 bázisponttal, 6 százalék közelébe. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy az elmúlt hónapok növekedési és inflációs számai egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a kínai gazdaság rövid távon túlhevült, a reálkamatok komoly mínuszban. Másik fő ok a hűtő szándékon kívül a hitelezési boom-mal és a rossz hitelek arányának növekedésével a tartalékolási hajlandóságot akarják fokozni azok után, hogy a hitelezési aktivitást már több oldalról korlátozták. Ezen kívül nyílván a FED várt pénzpumpáját és a dollár gyengülését is hivatott mérsékelni a döntés, és politikai üzenete is lehet.

Ha a piac a jelenlegi eufórikus hangulatban komolyan veszi az üzenetet, akkor a következő implikációk adódhatnak: a nyersanyagok jelentősen korrigálhatnak tovább (hiszen ez okozza a kínai jegybank fejfájását), ahogy ez tegnap már meg is történt. Ezzel viszont a nyersanyag-kapcsolt feltörekvő piacoknak is esniük kellene, valamint a magasabb kamatozású devizáknak – mint például az ausztrál dollár, mely még ráadásul nyersanyag-kapcsolt is. Ha viszont beindul egy feltörekvő piaci korrekció, annak negatív hatásai lennének a fejlett tőzsdékre is, dollárkötelezettségek visszafizetése nőne, kvázi dollár erősödés.

Bizonytalan pont lehet egy ilyen korrekcióban a fejlett kötvénypiac. Mindezek persze akkor igazak, ha a piac tőszúrásként vagy ahhoz hasonlóként értelmezi a történteket és átfordul a tömegpszichózis. Ha viszont nem, akkor a ma reggeli ázsiai attitűd lehet érvényes még egy darabig: azért emelt Kína kamatot, mert erős a kínai kereslet. Az a "csodálatos" a jelenleg zajló piramisjátékban, hogy ha van még beszálló, minden hírt pozitív olvasatként is el lehet adni rövid távon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.