BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt Orbán – Nyomás alatt a magyar adósságpapírok

A magyar három éves államkötvény hozama két hete nem látott magasságba emelkedett, miután a júniusi infláció a várakozásoknál magasabban alakult, valamint Orbán Viktor azt mondta, hogy nem változtat a tranzakciós adón – írja a Bloomberg.

A 2015-ben lejáró magyar állampapírok hozama 4 bázisponttal emelkedett, 7,667 százalékra szerdán a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint. Ez a legmagasabb szint június vége óta.

Az infláció 5,6 százalékkal emelkedett egy év alatt júniusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, ami meghaladta a Bloomberg elemzői konszenzusa által előrevetített 5,4 százalékos szintet.

Tegnap este pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy nem változtatnak a tranzakciós illetéken, miszerint azt kiterjesztik a Magyar Nemzeti Bank tranzakcióira is.

A tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra való kiterjesztése a kabinet szerint logikus, szükséges és elkerülhetetlen - jelentette ki Orbán Viktor a HírTV-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem terjeszthetik ki az illetéket a jegybankra, azt válaszolta: Magyarországot a magyarok kormányozzák, "ha egyszer a magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy tranzakciós illeték lesz, meghatározta annak a körét, akkor az úgy lesz".

"A magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni" - felelte arra a kérdésre, mi történik akkor, ha az Európai Központi Bank (EKB) vagy az IMF megvétózza az MNB megadóztatását, és így nem folyik be a várt pénz, a munkahelyvédelmi terv fedezete.

A magyar eszközök nyomás alatt vannak Orbán Viktor tegnapi kijelentése óta – vélekedett Baller Kata, a DZ Bank budapesti közgazdásza a Bloomberg cikke szerint.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.