BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt Varga Mihály – Eltörölhetik a bankadót?

Varga Mihály a Magyar Hírlapnak adott interjújában kifejtette, hogy a különadók (így a bankadó) eltörléséről el lehet gondolkodni, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul.

Még ha eltérők is a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank funkciói, mindkét intézménynek stratégiai partnernek kell egymást tekintenie - monda Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a Magyar Hírlapnak.

A lap keddi számában megjelent interjúban Varga Mihály elmondta: kifejezetten szerencsés, ha a két fő centrum között párbeszéd zajlik, és együttműködés van. Utóbbi pedig nem egyáltalán nem veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét - tette hozzá. A miniszteri poszt várományosa a lapnak kijelentette: a költségvetés rendben van, és nem készülnek egyenlegjavító intézkedésekre.

Magyarország májusban-júniusban kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, amely alá 2004-ben került, a korábbi kormányok pedig a költségvetési túlköltekezés miatt "stabilan" otthagyták az országot. Ez a kormány lesz az elmúlt szűk egy évtizedben az első, amely képes arra, hogy középtávon is kiszámítható költségvetési politikát mutasson fel - mondta a lapnak Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a Magyar Hírlapnak adott interjújában kifejtette, hogy a különadók (így a bankadó) eltörléséről el lehet gondolkodni, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul – jelenti az Equilor.

Hangsúlyozta, hogy jól működő bankrendszer mellett nincs gazdasági növekedés, így a devizahitelesek megsegítését a bankokkal együtt lehet elképzelni. Szerinte folynak már a tárgyalások a szektor képviselői és a kormány között.

A devizahitelesek újbóli megsegítése tegnap a parlamentben is előkerült, Orbán Viktor szerint mindenkinek kell nyújtani mentőövet, aki eddig nem kapott. Az Equilor szerint a piac már egy újabb végtörlesztést vizionált a felerősödő vita mentén, de Varga ma reggeli interjúja megnyugtathatja a kedélyeket.

„Arra egyelőre nem látunk esélyt, hogy a bankadót eltörölje a kabinet, de a korábbi terv – miszerint a hitelezés felpörgetésével kedvezményt kapnának a bankok – ismét előkerülhet” – írja az Equilor. Ez különösen az OTP számára teremtene kedvező helyzetet, hiszen ennek a banknak van a legnagyobb lehetősége a hitelkihelyezés jelentős növelésére.

Varga arról is beszélt, hogy idén 0,5-1 százalékos GDP növekedésre számít, míg a hivatalos kormányzati előrejelzés még 0,9 százalék. Az IMF, az Európai Bizottság és elemzői konszenzus is 0-0,1 százalékos recessziót vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.