BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden a kereskedők ellen szólt az idén

A csökkenő reálkeresetek, a növekvő munkanélküliség és a hitelek drágulása tizennégy éve nem látott zuhanást okozott a kiskereskedelemben. Már harmadik éve tart a zsugorodás, a mostani lehet a leghosszabb ideig tartó csökkenés, ezt eleinte a kormányzati kiadáscsökkentés, majd a globális gazdasági válság begyűrűzése okozta. Októberben 7,5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelem forgalma, szeptemberhez viszonyítva pedig 0,6-es volt a szűkülés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az éves mutató 7,3 százalékról romlott tovább, és 2007 februárja óta mutat folyamatosan negatív változást. Reálértéken így már a hat évvel ezelőtti szint körül vannak az eladások, és továbbra is csökkenő trend rajzolódik ki. Az idén külön törést okozott a júliusi áfaemelés, júniusban az előre hozott vásárlások, majd további keresletkiesés volt látható. Az első tízhavi 4,7 százalékos átlagos visszaesés ezért valószínűleg még rosszabb lehet az év végéig.

Minden esztendőben reménykednek az eladók, hogy legalább a karácsonyi bevásárlások jobban alakulnak, azonban a csökkenő jövedelmek miatt erre az idén is kevés az esély. Az év során egyedül az illatszerek terén volt érdemi eladásbővülés, a benzinkutak forgalma pedig nagyjából stagnált. A többi cikkcsoportban jelentős szűkülés volt, az élelmiszerek terén átlagos mértékű, míg a bútorok, építőanyagok, illetve az iparcikkek esetében bőven két számjegyű zuhanás mutatkozott. A kilátások sem biztatók, a belső kereslet tovább szűkülhet. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.