BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB-alelnök: a GDP-adatok nem befolyásolják a jegybank politikáját

A kedden közzétett inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához - jelentette ki Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön.

A jegybank konzultációs sorozatának első, miskolci állomásán újságíróknak elmondta azt is: az MNB igazgatósága a jövő héten fogadja el a növekedési hitelprogram harmadik pillérének, azaz az ország rövid távú külső adósságának mérséklését célzó intézkedések konstrukcióját.

Balog Ádám szerint továbbra is az az elképzelés, hogy az MNB hosszabb távú devizaswapokat ad a bankoknak a kéthetes jegybanki eszközben tartott állományuk csökkentése ellenében. A gondolkodás tárgya az, hogy ez a csökkentés mit jelentsen, melyik időszakhoz képest mérjék a csökkentést - tette hozzá.

Az alelnök szerint nyáron van egy természetes rövidülés a külső lejárati szerkezetben, így a jegybank szempontjából nem jó, ha például áprilishoz képest mérik a csökkenést. 

Az alelnök nagyon bíztatónak nevezte az első negyedévi GDP-adatokat, de hangsúlyozta, hogy azok egyelőre nem befolyásolják a jegybank politikáját.

Az első negyedévben láthatóvá vált gazdasági növekedés különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György csütörtökön a Miskolci Egyetemen.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget lát az alapkamat csökkentésére - mondta Matolcsy György.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.