BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: elszállt a tavalyi hiány - Széll Kálmánnal sem teljesül jövőre

A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében úgy ítéli meg, hogy tavaly 4,4 százalék lehet a költségvetési hiány a tervezett 3,8 százalék helyett, továbbá a Széll Kálmán-tervvel sem teljesül a 3 százalék alatti deficit 2012-ben.

"Fiskális előrejelzésünket a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság övezi" - olvasható a jelentésben. Az MNB szerint a bejelentett Széll Kálmán-terv alapján egyértelműen azonosítható a kormányzat hiánycsökkentési szándéka, az intézkedések döntő része azonban kevéssé részletezett, így az "eddig alkalmazott módszertanunk szerint azoknak csak kis részét tudjuk figyelembe venni szabályalapú fiskális előrejelzésünkben" - áll az MNB inflációs jelentésében.

A jegybank szerint a jelen pályát követve a költségvetés ESA-hiánya (hivatalos, EU-elszámolás szerinti) 2010-12-ben a nyugdíjpénztári tőkebevételek átmeneti hatása nélkül a GDP arányában a 4-5 százalékos sávban maradhat. Számításaik szerint a Széll Kálmán-terv maradéktalan végrehajtása esetén 2012-ben a deficit 3,6 százalék lehet, és a hiánymutató az adóbevételek ciklikus visszatérése révén csak középtávon süllyedhet 3 százalék alá.

Az MNB stábja továbbá úgy véli, hogy "bár a végleges költségvetési hiányadat még nem ismert, a pénzügyi számlák adatai alapján 2010-ben az ESA-hiány várhatóan a GDP 4,4 százaléka körül alakult".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.