BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban az USA: Magasabb a hiány, mint a GDP

A legfrissebb amerikai statisztikák szerint az amerikai kincstár adóssága idén meghaladhatja a gazdaság egész éves teljesítményét - ilyenre a II. Világháború óta nem volt példa. Tavaly még úgy kalkulált a pénzügyminisztérium, hogy erre legkorábban 2014-ben kerülhet sor.

A korábbi becslések szerint idén a GDP 96,4 százalékára rúgott volna az államadósság mértéke, a pénzügyminisztérium ezt módosította most 102 százalékra. A hirtelen megugrásnak két oka van. Egyrészt a Fehér Ház GDP-előrejelzése az idei évre 219 milliárd dollárral alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Másrészt tovább nőtt az adósság, köszönhetően annak az adócsökkentésnek, amit republikánusok harcoltak ki Barack Obama elnöknél. Az adócsökkentés 8158 milliárd dollárral rövidíti meg a büdzsét 10 év alatt, ám ebből 410 milliárd 2011-re esik.

Bár a republikánusok rendszeresen támadják Obamát, amiért túl sokat költekezik a kormánya, valójában az általuk kiharcolt adócsökkentés az egyik oka annak, hogy ilyen mértékben elszállt az adósság. (A csomag egyébként a meghosszabbítása a 2001-ben elfogadott adócsomagnak.) Az amerikai költségvetési bizottság elnöke, Maya MacGuineas meg is jegyezte: ilyen mértékű adósságnál már valójában mindegy, hogy az éves GDP alatt vagy fölött van az adósság, azonban az első adócsomag 10 éves évfordulóján szép ajándék lenne az elnöktől egy adóreform, mely csökkenteni tudná az adósságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.