BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot drágultak az élelmiszerek - Az autósok sem örülhetnek

Novemberben a fogyasztói árak 4,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Jelentős mértékben drágultak az üzemanyagok, míg a tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni és az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások is – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

1 hónap alatt – 2011. októberhez viszonyítva – a fogyasztói árak 0,7 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek 1,2 százalékkal drágultak. Növekedett a sertészsiradék (6,8 százalék), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (6,5 százalék), a sertéshús (2,3 százalék), a tej (1,9 százalék), a baromfihús (1,8 százalék), valamint a kávé és a csokoládé, kakaó (1,3-1,3 százalék) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető a liszt (2,2 százalék) esetében.

A főcsoportok közül az egyéb cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,5 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal nőtt, részben a gázolaj jövedéki adójának november 1-jei emelésének hatására. Az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is (1,2 százalék), amihez szintén hozzájárult a jövedéki adó november 1-jei emelése. A ruházkodási cikkek árai az átlaggal megegyezően növekedtek (0,7 százalék), míg a háztartási energia átlag alatt drágult (0,5 százalék). Kismértékű árcsökkenés következett be a szolgáltatások (0,2 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (0,1 százalék) esetében.

12 hónap alatt, 2010. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (42,4 százalék), a margarin (24,4 százalék), a sertészsiradék (18,6 százalék), a kávé (16,4 százalék), a liszt (13,3 százalék), a csokoládé, kakaó (10,1 százalék), a péksütemények (9,9 százalék), a tej (8,8 százalék) és a kenyér (6,5 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (10,8 százalék) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6 százalékkal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 21,4 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 4,3 százalékkal. Szintén átlag felett, 6,3 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a palackos gázé 14,7 százalékkal, a távfűtésé 9,1 százalékkal, a vezetékes gázé 5,6 százalékkal. A ruházkodási cikkekért átlagosan 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

A szolgáltatások áremelkedése szintén átlag alatti volt (2,5 százalék), ezen belül a csatornadíj 10,0, a szemétszállítás 6,4, a vízdíj 4,3 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk ára átlag alatt, 1,6 százalékkal nőtt, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az első tizenegy hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az EU 27 tagországában 2011. októberben a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010. októberben. A legkisebb áremelkedést Svédországban (1,1 százalék) és Írországban (1,5 százalék), a legnagyobbat az Egyesült Királyságban (5,0 százalék) és Észtországban (4,7 százalék) mérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.