BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a német munkanélküliség - az elemzők nyugtatnak

A nyári szabadságolásokkal vesztett lendületéből a német munkaerőpiac. A munkanélküliek száma júniusban 46 ezerrel 2,939 ezerre emelkedett előző hónaphoz képest, ám ezzel még mindig 247 ezerrel kevesebben keresnek munkát, mint egy évvel ezelőtt.

A nürnbergi szövetségi munkaügyi hivatal legfrissebb közleménye szerint a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 7,0 százalékra emelkedett Németországban. Egy évvel ezelőtt 7,6 százalékos arányt mértek. A szezonális hatásokkal kiigazítva a munkanélküliek száma 11 ezerrel 2,957 millióra csökkent.

A közgazdászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szezonális hatások leszámításával tapasztalt csökkenés nem adhat túl sok okot az optimizmusra. A görög válság okozta dekonjunktúra az eurózónában éppen hogy csak elkezdődött, s a német gazdaság további fejlődése Kínán és az Egyesült Államokon múlik.

A Commerzbank elemzője, Ralph Solveen szerint a ráta júliusi emelkedése egyszerű nyári szezonális ingadozás. Mint mondja, sok fiatal a nyár elején végez tanulmányával, így ők frissen kerülnek ki a munkaerőpiacra; jobbára munka nélkül. A vállalatok pedig általában szeptemberben elején fognak hozzá az új munkatársak felvételéhez – tette hozzá.

A szakértők szerint éppen az őszi fellendülés következtében ismét csökkenhet a munkanélküliség Németországban. Az Allianz elemzője, Rolf Schneider szerint a munkát keresők száma az ősz közepére 2,7 millióra csökkenhet. Mint mondja, az év végére robosztus lehet a német gazdasági növekedés, ami a munkaerőpiacra is jótékony hatással lesz.

Európai Unió legnagyobb gazdaságában hosszú idő után először áprilisban 3 millió alá csökkent az állástalanok száma.

Hazánkban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 13 ezer fővel (2,7 százalékkal) 461 ezer főre csökkent, 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezve mind a férfiak mind a nők esetében - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.